Juhász Gábor lett a 2024-es Straub-Plakett díjazottja

2024. jún. 3. | Hírek

2024. május 30-31. között került megrendezésre a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont (HUN-REN SZBK) Straub-Napok rendezvénye, amely a korábbi évekhez hasonlóan a főigazgatói, valamint a gazdasági vezetői tájékoztatóval kezdődött, és a tudományos elismerések átadásával és a díjazottak előadásaival folytatódott. A tudományos program a délutáni szekcióval vette kezdetét, amelyre a szervezők minden érdeklődőt szeretettel vártak.

 A hagyományoknak megfelelően ezen a konferencián hirdetik ki a Straub Plakett díjazottját, aki idén Juhász Gábor, a HUN-REN SZBK Genetikai Intézetének tudományos főmunkatársa lett. A Straub Plakettet a  színvonalas publikációk mennyisége (az utóbbi 5 évben Juhász Gábor közölte a legtöbb levelező szerzős cikket a HUN-REN SZBK kutatói között), az elnyert kiválósági pályázatok, úgy mint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Haladó Lendület (két alkalommal: 2023, 2014) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Élvonal (2019) pályázatok, valamint a korábbi díjak és elismerések, például MTA Akadémiai Díj (2023), Nemzeti Tudós Akadémia Talentum Díj (2022) alapján érdemelte ki.

Juhász Gábor és kutatócsoportja a különféle lizoszómális reciklizáló útvonalak (autofágia, endocitózis, fagocitózis, krinofágia) molekuláris mechanizmusait és élettani jelentőségét vizsgálja humán sejttenyészeti és Drosophila modelleken.

 

  

 

Az elismeréshez szívből gratulálunk és további eredményekben gazdag kutatást kívánunk!