2023. aug. 28. | News

Invitation

The Biological Research Centre, Szeged celebrates its 50th birthday on 13 October, 2023

TOVÁBB
2023. aug. 25. | Hírek

Meghívó

2023. október 13-án ünnepli 50 éves születésnapját a Szegedi Biológiai Kutatóközpont

TOVÁBB
2023. aug. 24. | Hírek

Kutatók Éjszakája - 2023. szeptember 29.

A Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat keretén belül a Szegedi Biológiai Kutatóközpont is számos izgalmas programmal vár minden érdeklődőt.

TOVÁBB
2023. aug. 24. | Hírek

Két SZBK-s kutató is elnyerte az ELKH "Proof of Concept" támogatását

Idén harmadik alkalommal hirdette meg az ELKH Titkársága a "Proof of Concept" Programját, amellyel az ELKH kutatóhelyein létrejövő kutatási eredmények gazdasági és társadalmi hasznosulását kívánja elősegíteni.

TOVÁBB
2023. aug. 21. | Hírek

Az MSA SPORES programjában vehet részt Szafián Dorottya első éves NTA hallgató

A Mycological Society of America (MSA) idén hirdette meg SPORES programját (Society Prioritizes Our Recruitment of Every Scholar), ami olyan mentor-mentorált alapú program, amellyel az MSA-ban alulreprezentált területekről származó egyetemistáknak nyújtanak egy évre szóló MSA tagságot, valamint a lehetőséget, hogy részt vehessenek az MSA éves konferenciáján. A mentoráltakat MSA tagokból kiválasztott mentorok támogatják a rendezvény ideje alatt, valamint a program egy éve alatt figyelemmel is követik a diákok fejlődését.

TOVÁBB
2023. aug. 8. | Hírek

Világszerte fontos növénypatogén gombák titkait tárták fel az SZBK kutatói

A Nature Microbiology hasábjain jelent meg a Nagy László kutatócsoportja által vezetett nemzetközi együttműködés új publikációja, melyben a növénykórokozó Armillaria (tuskógomba) fajok titkait boncolgatják. A többek között a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, a Joint Genome Institute (USA), Soproni Egyetem és az ausztráliai Western Sydney University kollaborációja során feltárták a tuskógomba fajok növényi kórokozó és biomassza-lebontó képességének genetikai hátterét.
TOVÁBB
2023. júl. 17. | Hírek

Pro Scientia Aranyérmet kapott Szecskó Anikó, az SZBK Biofizikai Intézetének hallgatója

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) Tanácsa 1988-ban hozta létre a Pro Scientia Aranyérmet és a Pro Arte Aranyérmet azzal a céllal, hogy elismerje egyetemista és főiskolás hallgatók kiemelkedő szakmai teljesítményét. Idén Szecskó Anikó, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biofizikai Intézetének hallgatója kutatómunkájával biológia szekcióban nyerte el ezt az elismerést.
TOVÁBB
2023. júl. 12. | Hírek

Rangos nemzetközi díjjal ismerték el Garab Győző munkásságát

2023. július 3-9. között Isztambulban került megrendezésre “Photosynthesis and Hydrogen Energy Research for Sustainability-2023” elnevezésű nemzetközi konferencia, amelynek egyik - Outstanding Achievement Award-dal - kitüntetett professzora Garab Győző, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) emeritus tudományos tanácsadója volt.
TOVÁBB
2023. júl. 7. | Hírek

MTA Szegedi Akadémiai Bizottság egyik alelnökének választották meg Deli Máriát, a Biofizikai Intézet tudományos tanácsadóját

Ezúton gratulálunk Deli Máriának, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biofizikai Intézet tudományos tanácsadójának, hogy a Területi Akadémiai Bizottságok tisztújítása során a 2023-2026-os akadémiai ciklusra a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) egyik alelnökének választották.
TOVÁBB