Kapcsolat

Főigazgatói Titkárság

36-62-599-769

foigazgatoi.titkarsag@brc.hu

Tudományos Titkárság

36-62-599-763

tudomanyos.titkarsag@brc.hu

6726 Szeged, Temesvári krt. 62.

+36-62-599-600

A HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont megközelítési lehetőségei

Repülőgéppel történő utazás esetén érkezés Budapestre, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. A repülőtér Budapest határán belül, a várostól 16 km-re keletre, a 4. sz főút mentén található. Számos módja van annak, hogy az utas a repülőtérről közvetlenül Szegedre jusson.

1/a. Vonattal:

InterCity vagonokkal kiegészített gyorsvonat óránként közlekedik Szegedre (az utazási idő kb. 2,5 óra). A teljes árú, 2. osztályú, egyirányú vonatjegy ára 3,130 Ft (jelenlegi ár). Az IC részre elővételben pótjegyet kell váltani, amelynek ára 565 Ft. A repülőtér 2. Termináljához legközelebb a Ferihegy vasútállomáson lehet átszállni vonatokra, amelyek a Nyugati pályaudvar felé és felől közlekednek. Az állomást és a 2. Terminált a 200E busz köti össze a nappali órákban, éjszaka pedig a 900-as éjszakai autóbusz (a buszon vásárolt vonaljegy ára 450 Ft). A repülőtéren vonatjegy vásárlásra nincs lehetőség. Mindazonáltal, Ferihegy vasútállomáson a MÁV belföldi jegypénztárt üzemeltet minden nap 6:00 és 18:00 között, emellett a jegyek a peronon található automatákból is megválthatók. Érdemes a vonatok pontos indulását ellenőrizni a http://www.mavcsoport.hu/ oldalon.

1/b. Taxival:

A repülőtérről Szegedre a viteldíj minimum 25.000 Ft (különböző taxi társaságok eltérő viteldíjat számolhatnak fel ugyanarra az útra).

1/c. Autóval:

A Liszt Ferenc Repülőtéren több autókölcsönzőnél is bérelhető autó, és így közvetlenül Szegedre lehet utazni a főváros forgalmának elkerülésével. Az útvonal hossza: 168 km, megtételére becsült idő: 1h 35perc. Fontos tudnivaló: az M5 autópályán használati díjat kell fizetni. Az autósnak ún. „e-matricát” kell vásárolnia előzetesen, mielőtt az autópályára hajtana. A matrica megvásárolható benzinkutaknál, de megrendelhető az Interneten is: http://www.autopalya-matrica-vasarlas.hu/ A korábbi matrica kiragasztás helyett az autó rendszámát ellenőrzik, ezért a számlát gondosan meg kell őrizni kontroll esetére. E-matrica vásárolható 10 napra vagy 1 hónapra is. A 10 napos matrica jelenlegi ára 2.975 Ft.

1/d. Reptéri transzferrel:

Az utazó igénybe vehet reptéri transzfer szolgáltatást is, amennyiben már utazása előtt megszervezte azt. A szolgáltatás részletei megtalálhatóak a transzfer cégek honlapján, pl. http://pegazustranszfer.hu/http://signumtrans.hu/ vagy http://www.zoldtranszfer.hu/ . A szolgáltatótól függően a szolgáltatás igénybe vétele előtt legkésőbb 48-72 órával írásos megrendelést kell leadni a transzfer cégek felé, melyet ők szintén írásban visszaigazolnak. Megadott címre szállítja a cég az utazókat, tehát „háztól házig” szolgáltatást biztosít. Az ár az utazás időpontjától valamint az utasok számától is függ, általában 4.500-8.500 Ft között mozog, további részletek a honlapokon megtalálhatóak.


Ha az utazó nem a közvetlen Ferihegy-Szeged útvonalat választja, számos alternatíva vehető igénybe a közlekedésre.

2/a. Tömegközlekedéssel történő utazás Budapesten:

A 2. Terminálról a 200E sz. autóbuszjárattal lehet eljutni Kőbánya-Kispest állomásra. A járat késő éjszaka és kora hajnalban is igénybe vehető. Kőbánya-Kispestről a belváros (Deák tér) a 3. (kék) metróvonalon 20 perc alatt elérhető. A buszon (és minden tömegközlekedési járművön) vonaljegyet kell érvényesíteni, amely elővételben a BKV jegypénztáraknál vásárolható meg (jelenleg 350 Ft), vagy pedig a járművezetőnél (jelenleg 450 Ft). A tömegközlekedéssel kapcsolatos egyéb információk és a pontos vonaljegy/bérlet árak elérhetők a http://www.bkv.hu honlapon.

2/b. Minibusszal

Más európai repülőterekhez hasonlóan a Budapestin is működik „shuttle minibus” szolgálat. 8 vagy 11 üléses modern minibuszok szállítják az utasokat az előre megrendelt címre. A társaság alkalmazottai jól ismerik Budapestet és az ottani közlekedést, beleértve a legegyszerűbb és legrövidebb utakat. A minibuszon utazók közvetlen kapcsolatba léphetnek a repülőtérrel, így információt nyerhetnek még az utazás folyamán a további repülőjáratokról. További információk elérhetők: http://www.bud.hu/

3. Közlekedés Szegeden:

Ha az utazó Budapestről érkezik Szegedre, a legegyszerűbb és leggyakoribb módja a vonattal történő utazás. Szegeden, közvetlenül a vasútállomás elől indul az 1 és 2 sz. villamos, amely egyenesen a város központjába visz. Ha a városközpontba kíván az utazó eljutni, 5 megálló után a Széchenyi téren kell leszállnia. Innen számos autóbusz (60, 60Y, 72) és trolibusz (5, 7) járat vehető igénybe Újszeged irányába, a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpontba való eljutáshoz.