Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) irányításával 18 Nemzeti Laboratórium kiépítése indult el idén Magyarországon négy területhez kötődve: Ipar és digitalizáció, Kultúra és család, Egészség, valamint Biztonságos társadalom és Környezet. Szegeden három Nemzeti Laboratórium kezdi meg működését, amik közül az egészség témában megvalósuló Biotechnológiai Nemzeti Laboratóriumnak a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont (HUN-REN SZBK) szolgál helyszínéül.


 

A HUN-REN SZBK vezette Biotechnológiai Nemzeti Labor célja olyan fejlett biotechnológiai rendszerek és terápiás eljárások felállítása, amik új lehetőséget nyithatnak meg a gyógyszerfejlesztés területén. Az egyik leggyakrabban hallott probléma, ami az egészségügy kapcsán felmerül, az az antibiotikum rezisztencia fogalma. Az antibiotikumok gyakori és sokszor indokolatlan használata hozzájárult ahhoz, hogy olyan baktériumtörzsek szaporodjanak el, amelyekkel szemben a jelenlegi kezelési módszerek lassan hatástalanná válnak. A helyzet súlyosságát mutatja a WHO azon jóslata, amely szerint néhány évtized múlva a multirezisztens baktériumok a rákos megbetegedéseket is megelőzhetik a vezető halálokok listáján. Ennek megakadályozásához Pál Csaba, Papp Balázs és Kintses Bálint irányításával a kutatócsoportok újfajta antibiotikumok tervezésével, valamint bakteriofág alapú terápiás eljárások kidolgozásával veszi fel a harcot a kórokozók ellen.

A rezisztens baktériumokon felül egyéb súlyos fertőző betegségek is komoly nehézségeket okoznak az egészségügy számára. Az áru- és személyforgalom megnövekedésével nem csak az emberek előtt szűnt meg a térbeli akadály, hanem a különböző járványokért felelős kórokozók is könnyebben és gyorsabban jelennek meg a világ különböző pontjain. A fertőzések ilyenfokú terjedésével szemben a hagyományos oltóanyagok előállítása és tesztelése már nem tud lépést tartani. Egy újfajta vakcinálási megközelítés rendkívül ígéretesnek mutatkozik. Ez az újfajta eljárás az mRNS-en alapszik, és olyan előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, amelyekkel biztonságosabb, gyorsabb és olcsóbb vakcinálás válik lehetővé. Erdélyi Miklós által koordinált alprojekt ezt az mRNS alapú módszert felhasználva tervez kifejleszteni olyan oltóanyagot, amely a gazdaság számára hatalmas veszteségeket okozó sertéspestis (African Swine Fever Virus, ASFV) ellen segít felvenni a harcot.

A Biotechnológiai Nemzeti Laboratórium harmadik fő célkitűzése, hogy engedélyezett gyógyszerek nagy áteresztőképességű szűrésével olyan hatóanyagokat találjanak, amelyek alkalmazhatóak lehetnek ritka, monogénes betegségek kezeléséhez. A Mihály József vezette alprogram célja, hogy a Drosophila melanogaster-t használva olyan betegség modelleket fejlesszenek ki, amelyek alkalmasak nagyszámú gyógyszermolekula tesztelésére. A Drosophila régóta alkalmazott modellállat emberi megbetegedések hátterének megismeréséhez, genomjában megtalálhatóak az emberi betegségekért felelős gének 70%-a. A szűrésekkel kapott potenciális gyógyszerjelöltek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a ritka betegségek kezelésére hatékonyabb terápiás eljárások legyenek kidolgozva.

A Biotechnológiai Nemzeti Laboratórium a kutatás több területén is hozhat újításokat, míg a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont számára nagy lehetőséget jelent a versenyképessé válásban mind hazai mind nemzetközi szinten.

 

2021. június 3-án került megrendezésre a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont vezetésével megvalósuló Biotechnológiai Nemzeti Laboratórium bemutatkozó rendezvénye. A konferencián a programban résztvevő kutatók prezentálták projekttel kapcsolatban elért eddigi eredményeiket és további terveiket.

Az esemény részletes programja a következő weboldalon található: http://bnl.brc.hu