Megtartotta székfoglaló előadását az MTA két új levelező tagja, Deli Mária és Pál Csaba

2023. ápr. 3. | Hírek

Tavaly májusban tették közzé a Magyar Tudományos Akadémia (MTA)  új rendes, levelező és tiszteleti tagjainak listáját, akik között Deli Máriát (Biofizikai Intézet tudományos tanácsadója) és Pál Csabát (Biokémiai Intézet tudományos tanácsadója) is köszönthettük. Székfoglaló előadásaikra 2022 telén és idén márciusban került sor az MTA Székházában.

Deli Mária 2022. december 13-án tartotta meg “A gát nem mindig akadály” című székfoglaló előadását, amelyben ismertette a gátrendszerek legújabb modelljeit és az ezeken keresztüli anyagátjutást növelő módszereket, valamint betegség példák segítségével bemutatta egyes kóroki tényezők károsító hatását a biológiai gátak működésére, valamint a kivédésükre alkalmas hatóanyagokat.

Deli Mária előadása az MTA Youtube oldalán tekinthető meg: https://youtu.be/3dlJ1ntoqNE

Pál Csaba 2023. március 14-én tartotta meg “Antibiotikumok és ellenálló baktériumok” című előadását, amelyben ismertette, hogy miért jár előrébb az ellenálló képesség a piacra dobott antibiotikumoknál, valamint bemutatta javaslatait a hatékonyabb antibiotikum fejlesztésre vonatkozóan. Prezentációjában kitért Safraneknek és Mr. Teufel antibiotikum-kutatáshoz fűződő kapcsolatára.

Pál Csaba előadása az MTA Youtube oldalán tekinthető meg: https://youtu.be/02VH8bFCbY0

 

Gratulálunk az MTA levelező tagsághoz!

 

Forrás: MTA

Képek: MTA Kommunikáció, Szigeti Tamás