Talentum-díjat vehetett át Manczinger Máté, az SZBK kutatója

2023. márc. 31. | Hírek

2023. március 26-28. között került megrendezésre a Nobel-díjasok és tehetséges diákok XX. találkozója, amelynek idén Bruce Alan Beutler Nobel-díjas amerikai immunológus és genetikus volt a díszvendége. Az eseményen a szakmai előadások mellett átadták az Év Diákja 2023 elismerést, valamint a Szegedi Nemzeti Színházban megtartott gálaműsor keretén belül a Talentum-díjakat is.

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézetének tudományos munkatársa, Manczinger Máté is Talentum-díjat vehetett át a generalista HLA molekulák tumorellenes immunválaszban betöltött szerepének vizsgálatáért.

Máté kutatócsoportjával annak a hátterét vizsgálja, hogy egyes betegek miért nem reagálnak jól a tumorellenes immunterápiára. Fókuszuk az úgynevezett HLA (humán leukocita antigén) molekulákra esett, amik a saját és idegen (kórokozó, tumor) fehérjék megkötését és az immunrendszernek való bemutatásukat végzik. Egyik változatuk - amit generalista, vagy ún. “svájci bicska” típusú molekuláknak neveznek - nagyon sokféle fehérje-darabkát képes megkötni és hatákonyan bemutatni az immunrendszer számára. Bár ez elsőre nagyon ígéretesnek tűnik az immunterápia szempontjából, Máté és munkatársai pont az ellenkezőjére világítottak rá a Nature Cancer-ben megjelent munkájukban. A “svájci bicska” HLA molekulák válogatás nélkül képesek megkötni a saját egészséges és a tumorok megváltozott fehérjéit, amelyek között sokszor nagyon kismértékű a különbség, emiatt az immunrendszer - tévesen - sajátként ismeri fel a tumorosat is, nem érzékelve a veszélyt.

A kutatás rámutat arra, hogy a HLA molekulák esetében a mennyiség a minőség rovására megy, rontva a tumorellenes immunválasz hatékonyságát. Ugyanakkor az eredmények segíthetnek annak megjósolásában, hogy kiknek a kezelésére alkalmas az immunterápia és kik azok, akiknél más gyógymódokat kell alkalmazni.

 

Szívből gratulálunk Máténak a díjhoz és sok sikert kívánunk a további munkájához!

 

Forrás: Nemzeti Tudósképző Akadémia