Mesterséges intelligencián alapuló orvosdiagnosztikai lehetőségeket vizsgálják a Biofizikai Intézet kutatói

2023. márc. 20. | Hírek

A mesterséges intelligencia már egy ideje a mindennapjaink részét képezi, ám a 2022 novemberében megjelent GPT-3 alapú nagy nyelvi modell - a ChatGPT - robbanásszerűen vált ismerté a tudományos közösségben és azon kívül is. Az első nagy visszahang a médiában annak köszönhető, hogy a mesterséges intelligencia képessé vált tudományos esszék megírására, amiről a bírálok a legtöbb esetben nem tudták eldönteni, hogy valós személy vagy mesterséges intelligencia készítette-e. Ezt követően számos közlemény számolt be a ChatGPT tudományos munkák megírásában felmerülő lehetőségeiről, hasznosságáról, valamint az etikai és jogi problémáiról.

Az egészségügyet is elkezdte foglalkoztatni, hogyan tudná kihasználni ennek a nagy nyelvi modellnek a lehetőségeit. Első körben zárójelentések és más szöveges dokumentumok megírására tesztelték a chatbot-ot. A Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biofizikai Intézetében, Patai Roland által vezetett kutatásban a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájával együttműködve – új megközelítésből - vizsgálta a ChatGPT orvosdiagnosztikai eszközként történő alkalmazhatóságát, aminek eredménye preprint formájában már elérhető. A kutatás eredménye alapján a ChatGPT sikeresen vizsgázott a megadott valós eseteket jól reprezentáló, de szintetikusan, szakemberek által előállított 200 anamnézis és státusz alapján, ahol az esetek közel 70%-ában adott megfelelő diagnózist a legbiztosabb találatra, ami túlmutatott az általános orvosok eredményein, sőt megközelítette a szakorvosi diagnosztikai pontosságot. A mesterséges intelligencia által megadott öt legvalószínűbb esetben már a szakorvosi szintet is elérte a nyelvi modell. Érdekesség, hogy a szakorvosok az esetek 5%-ára egyöntetően nem tudtak egyöntetű diagnózist felállítani, azonban a ChatGPT az esetek közel felében itt is jól diagnosztizálta a betegséget.

A jövőben a kutatók a GPT-4 alapú újonnan megjelent nagy nyelvi modellt is munkába szeretnék állítani hasonló célokkal, ami végső soron a triázsolás jelentős felgyorsulásához és az egészségügyben dolgozók leterheltségének csökkentéséhez vezethet, ami mind a betegek, mind az orvosok egészségügyi elégedettségének növeléséhez járulhat hozzá.