Pro Scientia Életműdíjjal ismerték el Venetianer Pál munkásságát

2023. febr. 24. | Hírek

Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága (SZAB) február 23-án tartott éves közgyűlésén adták át a SZAB elnöksége által 2019-ben alapított Pro Scientia Életműdíjat, amellyel a nemzetközi színvonalú, iskolateremtő tudományos munkát ismerik el. A kitüntetést idén Venetianer Pál emeritus kutatóprofesszornak ítélték oda.

Venetiner Pál emeritus kutatóprofesszor, az MTA rendes tagja, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) egyik alapítója. A kezdeti években az SZBK Biokémiai Intézetében dolgozott, amelynek később igazgatója is lett. 1994 és 1996 között az SZBK főigazgatója, majd 1997-től kutatóprofesszora lett.

Pályája elején a génizolációval kezdett el foglalkozni, amelyet később az enzimek iránti érdeklődés váltott fel. A tudományos élet aktív és elismert tagja, amelyet számos szervezeti tagság (EMBO, Academia Europaea, stb.) és díj bizonyít (Szörényi Imre-díj, Ferdinand Springer-díj, Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, stb.). 2014-ben megkapta az év ismeretterjesztője kutató elismerést és róla neveztek el egy kisbolygót.

Venetianer Pál a díj átvételekor Straub F. Brunó és Alföldi Lajos mellett fiatal kollégáinak is köszönetet mondott, akiket megfogalmazása szerint nem nevez tanítványainak, mert többet tanult tőlük, mint ők tőle.

Fotó: Török János

 

Forrás: Délmagyar, Szeged.hu