Új HCEMM-es kutatócsoport indult Juhász Szilvia vezetésével

2023. nov. 15. | Hírek

A baktériumokkal, vírusokkal és gombákkal kapcsolatban a leggyakrabban a különböző megbetegedések, fertőzések vagy a baktériumok esetében a napjainkban egyre nagyobb kihívást jelentő antibiotikum-rezisztencia jut először eszünkbe, és valószínűleg kevesen gondolnak arra, hogy a szervezetünk helyes működésében is nélkülözhetetlen szerepet játszanak. Gondoljunk csak bele, hogy például mennyit halljuk a médiában az egészséges bélflóra fontosságát. Régóta ismert, hogy a bennünk élő mikrobák egyensúlyának felborulása egyes kóros mikroorganizmusok elszaporodásához és komolyabb betegségek, akár daganatok kialakulásához vezethetnek (pl. Helicobacter pylori megnöveli a gyomordaganat kialakulásának valószínűségét), azonban a háttérben zajló molekuláris mechanizmusok jórészt máig ismeretlenek.

(kép forrása:https://www.antibioticresearch.org.uk/about-antibiotic-resistance/bacterial-infections/bacteria-in-the-human-body/)

 

Az eddig is ismert volt, hogy a daganatok kialakulásában DNS károsodások, pl. mutációk játszanak szerepet. DNS károsodások különböző külső- és belső tényezők hatására nap mint nap keletkeznek sejtjeinkben, de ezek jó esetben a szervezetünk védekező- és javító mechanizmusainak köszönhetően nem okoznak problémát. A mikroorganizmusok is képesek olyan károsító anyag termelésére (genotoxin), amelyek a DNS-ünk sérüléséhez, és ezáltal daganat kialakulásához vezethet.   

 Juhász Szilvia és az általa vezetett HCEMM Rák Metabolom Kutatócsoport célja, hogy összefüggést találjon a tumorsejtek DNS-hiba-profilja és a bélrendszerben található mikrobaközösség között. Így akár már egészen korai stádiumban diagnosztizálhatóvá válna a bélrendszer daganatos megbetegedése, ami kezelés hatékonyságát is jelentősen megnövelné.

 

Juhász Szilvia és munkatársai a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont (HUN-REN SZBK) több kutatócsoportjával együttműködve kutatják a rák és a bél metabolom közötti kapcsolatot, de terveik között szerepel külföldi kollaborációk kiépítése is, például a HCEMM partnerintézetével, az EMBL-lel (European Molecular Biology Laboratory).

 

Munkájukhoz sok sikert kívánunk!