Lendület támogatást nyert Tóth Szilvia Zita, intézetünk tudományos tanácsadója

2024. jún. 14. | Hírek

A 2009-ben elindított Lendület Program a kiválóság és a mobilitás támogatására irányul. Célja, hogy támogatást nyújtson kimagasló kutatóknak ígéretes témákon alapuló kutatócsoportok létrehozására, illetve fenntartására.

2024-ben 21-en kapták meg a Lendület Program 5 éves támogatását, köztük Tóth Szilvia Zita, a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont Növénybiológiai Intézetének tudományos tanácsadója, a Molekuláris Fotobioenergetikai Csoport vezetője. „A fotoszintetikus áram- és a hidrogéntermelés zöldalgákban: A mechanizmusoktól az alkalmazási lehetőségekig” című pályázatával Lendület Haladó kategóriában 237.500.000 Ft-ot nyert el. Szilvia kutatócsoportjával a zöldalgák fotoszintézisét tanulmányozza, amellyel potenciális megújuló energiaforrások továbbfejlesztéséhez járulhatnak hozzá.

 A növények és algák fotoszintézisük során a fény energiájának felhasználásával szén-dioxidból és vízből olyan szerves vegyületeket állítanak elő, amelyek a földi élet alapjait képezik. A zöldalgák emellett ígéretes megújuló energiaforrásként is szolgálhatnak, mivel képesek hidrogén (H2), valamint elektromos áram termelésére is. Az ún. biofotovoltaikus (BPV) eszközökben az algák fotoszintetikus rendszerén átáramló elektronok egy része a sejtet elhagyva elektromos áramot hoz létre. Mivel a folyamat részletei nem ismertek, illetve a rendszer hatékonysága még alacsony, ezért a csoport célul tűzte ki az áramtermelést befolyásoló tényezők megismerését és optimalizálását.

Elektromos áram termelése alga biofotovoltaikus rendszerben

 

A zöldalgák a fotoszintézisük során H2 előállítására is képesek. Ennek a termelésnek a hatékonyságát szeretné növelni a kutatócsoport egy már korábban kialakított eljárás továbbfejlesztésével, illetve a H2-termelés során bekövetkező anyagcsere-változások megismerése által.

Vékonyrétegű algakultúrák fotoszintézis-alapú H2-termelése; e rendszerben a pgr5 mutáns kiváló H2-termelő, valamint stressztűrő képességekkel rendelkezik.

 

Szívből gratulálunk a rangos elismeréshez!