Két új Lendület-es kutatócsoportot köszönthet az SZBK

2022. jún. 17. | Hírek

A Magyar Tudományos Akadémia 2009. január 14-én hirdette meg először a Lendület Programot azzal a céllal, hogy haza hívja és itthon tartsa a nemzetközi szinten is kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatal kutatókat, és forrást nyújtson új kutatócsoportok létrehozására. Idén, a szokásokhoz híven két kategóriában lehetett pályázni az MTA felhívására.

2022-ben 102 jelentkezőből 19-en kaptak támogatást új kutatócsoport indítására. A Szegedi Biológia Kutatóközpontból ketten:

 

  • Csörgő Bálint - Induló kategória, pályázat címe: A profágok hatásának szisztematikus vizsgálata pathogén baktériumokban
  • Lázár Viktória - Induló kategória, pályázat címe: Mikrobiom kímélő antibiotikum kombinációk feltárása

 

nyerték el a Lendület Program támogatását. Mindketten a Biokémiai Intézet Szintetikus és Rendszerbiológiai Egységen belül alapítanak kutatócsoportot. Lázár Viktória Izraelben a Technionban dolgozott Roy Kishony laboratóriumában, és idén tavasszal csatlakozott az SZBK-hoz. Csörgő Bálint Heidelbergben az EMBL-nél dolgozik Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) Global ösztöndíjas posztdoktorként. Új csoportját várhatóan jövő év januárjában indítja el.


 

Gratulálunk a nyerteseknek és sok sikert kívánunk új csoportjaik megalapításához!

 

Forrás: MTA www.mta.hu