Wilhelm Imola megkapta a hazai L'Oréal és az UNESCO A nőkért és a tudományért ösztöndíját

2021. szept. 18. | Hírek

A L'Oréal és az UNESCO A nőkért és a tudományért Programot 1998-ban alapították azzal a céllal, hogy támogatást nyújtsanak a női kutatóknak a karrierjükhöz.  A program magyarországi változata a Magyar Tudományos Akadémia védnöksége alatt áll, és az akadémikusokból álló zsűri dönt minden évben a díjazottakról. Az ösztöndíjra olyan hazai kutatónők jelentkezhetnek, akik magyar felsőoktatási kutatási intézményekben vagy kutatóintézetekben végzik az élet- és az anyagtudomány területéhez kapcsolódó munkájukat.

 

A bíráló bizottság idén Dr. Pataki Hajnalkának és Dr. Wilhelm Imolának ítélte oda a 4.000.000 Ft összdíjazású, szabadfelhasználású ösztöndíjat. Pataki Hajnalka a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vegyészmérnöke, aki olyan eljárást dolgozott ki, amivel a gyógyszerek hatóanyagai és az azokat alkotó kristályok minősége a gyártási folyamat minden lépésénél ellenőrizhetővé válik. Ez az új módszer effektívebbé és gyorsabbá teheti a gyógyszergyártást a jövőben.

 

Wilhelm Imolának, az SZBK Biofizikai Intézet tudományos főmunkatársának a kutatása hozzájárulhat az áttétes agyi daganatok terápiájának a fejlesztéséhez. Az agyi áttéteket jellemzően háromféle ráktípus, a melanóma, illetve a tüdőrák és a mellrák bizonyos fajtái okozhatják. Az agyban kialakuló tumorok kezelése viszont továbbra is nagy kihívás elé állítja az orvostudományt, mert a vér-agy gát nem engedi át a kezelés során alkalmazott gyógyszerek hatóanyagait. Az áttétes sejtek ugyanakkor nemcsak hogy át tudnak jutni ezen az akadályon, hanem életben maradnak és osztódnak is az agyban. Wilhelm Imola célja feltárni az agyi és a daganatos sejtek közötti kapcsolatokat, és olyan pontokat azonosítani, ahol terápiás vagy prevenciós céllal lehetne beavatkozni.

 

Gratulálunk Wilhelm Imolának az elismeréshez, és további sok sikert kívánunk a munkájához.

 

Az RTL Klub Reggeli című müsorában interjú készült Pataki Hajnalkával és Wilhelm Imolával, amey az alábbi linken érhető el:

Kutatóorvos és kémikus kapta idén a L’Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért díjat

https://rtl.hu/rtlklub/reggeli/l-oreal-unesco-a-nokert-es-a-tudomanyert-elismeres-wilhelm-imola-pataki-hajnalka