Metabolomika labor

Laborvezető

Tengölics Roland

tengolics.roland@brc.hu


Kutatásaink

 

A metabolomika a metabolitszintek változásának és azok fiziológiás szerepének tanulmányozása. A molekuláris omikák közül (transzkriptomika, genomika és proteomika) közül a metabolitszintek vannak a legközelebb az élő rendszerek fenotípusához. A metabolitszint változások hatással lehetnek a a sejten belüli és sejtek közötti kommunikációra, stressz válaszra és nem metabolikus változások jelzői is lehetnek.

A metabolitszint változások tanulmányozásához folyadék kromatográfia kapcsolt tömegspektromtriát használunk. Laborunk felszereltségének köszönhetően nem célzott, és komponensosztály specifikus vizsgálatokat is tudunk végezni. Azon kívül, hogy saját kutatásként a metabolitszint változások evolúciójának vizsgálatát végezzük, metabolomikai szolgáltatásaink elérhetőek külső és belső partnereinknek egyaránt.

 


A Metabolomika labor felszereltsége

Szolgáltatásaink

 

A nem célzott metabolomikai módszereink különböző mintatípusokon alkalmazhatóak a növényektől az élesztőn át az emlős sejtkultúráig. A módszercsomagunk lefedi a központi anyagcserét a szénanyagcserétől az aminosavakig beleértve bioszintézisüket. Ez a módszer ~ 160 metabolit relatív mennyiségi meghatározását teszi lehetővé rendkívüli költséghatékonysággal. Az általunk felhasznált adatanalízis az organizmus specifikus anyagcserehálózaton alapszik, tehát alkalmas anyagcsere útvonal specifikus vizsgálatokra.

 

Annak érdekében, hogy még teljesebb anyagcsere-hálózati lefedettséget biztosítsunk, komponensosztály specifikus mérések is elérhetők a laboratóriumunkban. Ezek a módszerek lefedik az aminosavakat nukleotidfoszfátokat, TCA ciklus intermediereket.

 

A Metabolomika labor szolgáltatási portfóliója

 

 

Célunk, hogy a metabolomikát közelebb vigyük a munkádhoz és ezzel új dimenziót adjunk hozzá a kutatási, fejlesztési tevékenységedhez.

 

Hogy ezt elérjük, mi a következőket biztosítjuk:

 

 • Kísérleti tervet

 • Személyes és online megbeszéléseket, hogy minden szükséges információt átadjunk, ami a mintagyűjtéshez kell.

 • Adattáblát, amin rögtön felhasználható

 • Metabolit azonosítási és mennyiségi megbízhatósági meta-adatokat (Magasan jegyzett újságba való közléshez nélkülözhetetlen)

 • Leíró statisztikákat

 • Adatvizualizációt

 • Konzultációkat, amik segítenek megtalálni a választ a tudományos kérdéseidre.

 • A bioinformatikus külső partnereink segítségével egyedi analízisek is elérhetők.

 

Miért minket válassz?

 • Mi egy rendszerbiológia környezetben dolgozunk és ez a tapasztalatunk segít lefordítani a biológiai kérdéseket analitikaiakra, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb kísérleti elrendezést számodra.

 • A Szegedi Biológiai Kutatóközpont ahol dolgozunk, egy interdiszciplináris élettudományi kutatóközpont, ahol rengeteg tapasztalatot halmoztunk fel különböző mintatípusokkal (növény, alga, élesztő, emlős sejtkultúra, stb), és így számos azonnal használható minta előkészítési módszerrel rendelkezünk.

 • Annak ellenére, hogy szolgáltatásaink 1 éve elérhetőek külső partnerek számára több 4 évnyi tapasztalatunk van a metabolomika területén, mivel korábban a Molekuláris Fotobioenergetikai Csoporthoz és a Lendület Számítógépes Rendszerbiológiai Csoporthoz tartoztunk

 • Mivel egy rendszerbiológiai hátterű csoport vagyunk, több éves tapasztalattal rendelkezünk metabolomikai adatok statisztikai kiértékelésébe. Ez segít nekünk, hogy az egyedi metabolitszint változásokat anyagcsere útvonalszintű változásként is tudjuk értelmezni.

Tengölics Roland

Laborvezető

Sajben Csilla

Kutatási asszisztens

Tengölics Roland Laborvezető Publikációk
Sajben Csilla Kutatási asszisztens