Tumorimmunológiai és farmakológiai munkacsoport

Csoportvezető

VIZLER Csaba

vizler.csaba@brc.hu


Kutatás

VAKCINAFEJLESZTÉS ÉS A PATOGÉN-GAZDA INTERAKCIÓK VIZSGÁLATA

A jelenlegi koronavírus pandémia megmutatta, hogy az mRNS alapú vakcinálás versenyképes alternatívája a jelenleg elérhető eljárásoknak, melyek inaktivált vírusokra, rekombináns fehérjékre, szintetikus peptidekre, illetve rekombináns vírusokra épülnek. Az mRNS vakcinák legalább olyan hatásosak az immunválasz kiváltásában, mint alternatíváik, de a technológia rugalmassága miatt alkalmasabbak a gazda-patogén interakció során kialakuló mutációk követésére. A nemzeti Biotechnológiai Laboratórium együttműködő partnereként részt veszünk az afrikai sertéspestis elleni RNS vakcinálási stratégiák fejlesztésében. A fő kutatási irányunk a különböző antigén/adjuváns kombinációk és immunizálási protokollok által kiváltott T sejtes immunválasz sokdimenziós vizsgálata. Egy kapcsolódó projektben a COVID19 „nem kanonikus” receptorainak vizsgálatába is belekezdtünk.

 

Tumorbiológia

A tumorok komplex kapcsolatban állnak környezetükkel; a malignus sejtek mellett kötőszöveti vázból és erekből állnak és infiltráló immunsejteket tartalmaznak. Ideális esetben a malignusan transzformálódott sejteket még időben eltávolítja az immunrendszer. Egyes esetekben a tumorsejtek képesek lesznek az immunrendszer és a nem malignus tumorkomponensek, a kötőszövet és az endotél átprogramozására, tumor-támogató, érfejlődést elősegítő, immunszuppresszív környezet kialakítására. Célunk ennek a komplex interakciónak a vizsgálata.

 

PREKLINIKAI FARMAKOLÓGIA

Munkánk során számos, szövetkultúrán és állatkísérleteken alapuló betegségmodellt állítottunk be, melyek terápiás eljárások és kísérletes hatóanyagok vizsgálatára is alkalmasak. Ilyen célokra használjuk a neurodegeneráció (Alzheimer-kór), az autoimmunitás (diabétesz, kísérletes autoimmun agyvelőgyulladás /EAE/, pszoriázis) modelljeit, immunológiai (DTH, CTL, NK, fagocitózis és citokin) teszteket, valamint a gyulladás és fájdalom in vivo és in vitro modelljeit.

 

Csoportvezető

VIZLER Csaba

vizler.csaba@brc.hu


Csoport tagjai

VIZLER Csaba

tudományos főmunkatárs

MARTON Annamária

tudományos munkatárs

JÓSVAY Katalin

ügyvivő-szakértő

VIZLER Csaba tudományos főmunkatárs Publikációk CV
MARTON Annamária tudományos munkatárs Publikációk
JÓSVAY Katalin ügyvivő-szakértő Publikációk