EMBO taggá választották Nagy Lászlót, a HUN-REN SZBK kutatóját

2024. júl. 9. | Hírek

Idén ünnepli 60. születésnapját az 1964. július 12-én alapított EMBO (European Molecular Biology Organization), amely mára már több mint 2100 – élettudományok területén tevékenykedő - kutatóval büszkélkedhet, közülük 92-en pedig Nobel-díjban is részesültek. 2024-ben 37 ország 120 kiemelkedő kutatója csatlakozhatott az EMBO közösségéhez, akik közül 100-an rendes és 20-an külsős tagként vesznek majd részt a szervezet célkitűzéseinek megvalósításában.

Nagy öröm számunkra, hogy a három magyar új EMBO tag közül egy a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa. Nagy László, aki két éve az Academia Europaea tagja is lett, kutatócsoportjával a soksejtűség, a komplexitás és a genom evolúció kapcsolatát vizsgálja gomba modellszervezetek segítségével. A soksejtű, makroszkópikus struktúrák és élőlények megjelenése az evolúció egyik legnagyobb újítása, ami gyökeresen átalakította a Föld felszínét és lehetővé tette, többek között az emberhez vezető evolúciós folyamat elindulását is. Gombák esetében a soksejtűséget fonalas szerveződésű, mikroszkópikus micélium és a háromdimenziós, szemmel látható termőtestek testesítik meg. A HUN-REN SZBK Gomba Genomika és Evolúció Kutatócsoportja 2014-es elindulása óta számos áttörést ért el a gombák soksejtűségének megértésében, munkájuk hozzájárult a komplexitás evolúciójával kapcsolatos általános jelenségek megismeréséhez.

A gombák esetében a termőtestek, amelyek egyszerűbb állatokhoz és növényekhez hasonló komplexitást értek el, amellett, hogy az evolúcióbiológia jó modellorganizmusai, számos modern biotechnológiai alkalmazás alapjait is adják. A termőtestképző gombák biotechnológiai hasznosításának legnagyobb akadálya, hogy szemben a jól kutatott élőlénycsoportokkal, rendkívül kevés információ áll rendelkezésre a genomban kódolt gének funkciójával kapcsolatban. Ez egyelőre jelentősen lekorlátozza a biotechnológiai fejlesztéseket. A kutatócsoport jelenleg ezt a nagy kihívást igyekszik megoldani a legmodernebb -omikai, molekuláris és bioinformatikai megközelítésekkel.

 

Szívből gratulálunk az EMBO tagsághoz!