Academia Europaea tagjai közé választották Horváth Pétert

2024. jún. 25. | Hírek

Az 1988-ban alapított Academia Europaea olyan Akadémiaként működő, nem kormányzati szervezet, amelynek célja a kiválóság támogatása a bölcsészettudományok, a jogtudományok, a gazdaság-, társadalom- és politikatudományok, a matematika, az orvostudomány, valamint a természettudományok és a műszaki tudományok területén, továbbá kormányzatoknak és nemzetközi intézményeknek nyújt tanácsadást tudományos kérdésekben.

Idén Horváth Pétert, a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont (HUN-REN SZBK) Biokémiai Intézetének igazgatóját is tagjaik közé választották. Erre a rangos elismerésre Elina Ikonen (University of Helsinki) és Pongor Sándor (Pázmány Péter Katolikus Egyetem) jelölte a mesterséges intelligencián alapuló egysejt képfeldolgozás területén elért nemzetközi szinten is kimagasló tudományos teljesítményéért.

 Horváth Péter és kutatócsoportja a biológia és az informatika eszközeinek kombinálásával olyan innovatív komplex mikroszkópos rendszert fejlesztett ki, amellyel hatékonyabbá válhat tumoros megbetegedések diagnosztizálása és a személyre szabott terápiás eljárások kidolgozása. A DVP (Deep Visual Proteomics) elnevezésű módszerük a mesterséges intelligencia segítségével képes a normálistól eltérő fenotípusú sejtek felismerésére (Computer-assisted microscopy isolation, CAMI) és ezen sejtek kivágására egy precíz lézer-mikrodisszekciós mikroszkóp segítségével.

A 2023-as év elején a HUN-REN SZBK-ban adták át a Horváth Péterék által felállított Egysejt Központot, ahol az országban elsőként, teljesen automatizáltan valósulhat meg az egysejtek kinyerése és elemzése a minta beérkezésétől egészen az elemzés utolsó lépéséig.

A teljesen automatizált, emberi beavatkozás nélküli módszer kiépítéséhez elengedhetetlen a rendszer folyamatos fejlesztése és tesztelése, amelynek kapcsán a csoport nemrég publikálta legújabb eredményeit a Briefings in Bioinformatics folyóiratban.

 

Gratulálunk az Academia Europaea tagsághoz, amely jól tükrözi Horváth Péterék kutatásainak nemzetközi elismertségét!