Szabados László, a Növénybiológiai Intézet munkatársa elnyerte az MTA Vendégkutató Program támogatását

2024. jan. 25. | Hírek

Tizennégy pályázó nyerte el az MTA Vendégkutatói Program támogatását, amelynek keretén belül elismert külföldi vendégkutatók kapcsolódnak be a Magyarországon folyó kutatásokba, erősítve ezzel a nemzetközi versenyképességet.

 A HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpontból Szabados László, a Növénybiológiai Intézet tudományos tanácsadója kapta meg a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) támogatását. Három hónapra fogadja intézetünkben Maria Elena Alvarezt, a National University of Cordoba (Argentína) professzorát, hogy közösen vizsgálják a só és szárazság stressz kiváltotta élettani folyamatokat növényekben.

 A só és szárazság stressz csökkenti a fotoszintézis hatékonyságát, reaktív oxigén fajták felhalmozódásához vezet és megváltoztatja a sejtek redox egyensúlyát.  A kutatási projektjükben egy in vivo bioszenzor (GRX1-roGFP2) alkalmazásával vizsgálják az ozmotikus, illetve só stressznek kitett növényben a redox egyensúly változásait, különös tekintettel a prolin metabolizmus hatását. A tervezett kísérleteikben a prolin metabolizmust érintő Arabidopsis p5cs1, illetve prodh1 mutáns, illetve az indukálható XVE-P5CS1 vagy XVE-ProDH1 háttérben vizsgálják a GRX1-roGFP2 aktivitásának változásait. Az argentín vendégkutató rutinszerűen alkalmazza a GRX1-roGFP2 bioszenzort, míg a meghívó kutató a prolin metabolizmust vizsgálja két évtizede. A közös projektben a kétféle technikai jártasság előnyeit kihasználva szeretnék kideríteni a prolin metabolizmushoz kapcsolható redox szabályozó folyamatokat. A kutatások eredményeként jobban megismerhetővé válnak a növények sejtjeiben végbemenő élettani folyamatok, ami hozzájárulhat a szárazság  és sótűrés javítását célzó biotechnológiai programok kidolgozásához.

 Gratulálunk az elnyert támogatáshozhoz és eredményekben gazdag kutatást kívánunk!