Pro Scientia Aranyérmet kapott Szecskó Anikó, az SZBK Biofizikai Intézetének hallgatója

2023. júl. 17. | Hírek

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) Tanácsa 1988-ban hozta létre a Pro Scientia Aranyérmet és a Pro Arte Aranyérmet azzal a céllal, hogy elismerje egyetemista és főiskolás hallgatók kiemelkedő szakmai teljesítményét. Idén Szecskó Anikó, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biofizikai Intézetének hallgatója kutatómunkájával biológia szekcióban nyerte el ezt az elismerést. A díjjal jutalmazott kutatását Anikó így jellemezte:

„Kutatómunkámat Dr. Veszelka Szilvia témavezetésével a Biofizikai Intézet, Biológiai Barrierek Kutatócsoportban végzem. Kutatásaim középpontjában az innovatív nanohordozó rendszerek fejlesztése és tesztelése áll, melyek megkönnyíthetik a központi idegrendszeri betegségek gyógyszeres terápiáját.

OTDK dolgozatomban egy olyan kutatási területre hívtam fel a figyelmet, ami a mai napig nagy kihívást jelent az orvostudomány számára. A vér-agy gát igen fontos az agy tápanyagellátása és védelme szempontjából, ugyanakkor nagymértékben megnehezíti a hatóanyagok központi idegrendszerbe történő bejutását.

Az agyi gyógyszerbejuttatás hatékonyságának fokozására az egyik intenzíven kutatott módszer a nanoméretű gyógyszerhordozó rendszerek alkalmazása. Nanorészecskék alkalmazásával csökkenthető a terápiás molekulák toxicitása, célzott szervspecifikus nanohordozók alkalmazásával pedig a szisztémásan beadott kezelési dózis, melyek összességében hozzájárulnak a nemkívánatos mellékhatások mérsékléséhez.

A sikeres agyi gyógyszerbejuttatáshoz szükséges a nanorészecskék felszínéhez kötött célzó molekulák jelenléte, melyek a vér-agy gát agyi endotélsejtjeinek felszíni molekuláihoz kapcsolódva elősegítik a nanohordozók dokkolását majd a hatóanyagok központi idegrendszerbe történő bejuttatását. Célzómolekulák nélkül a nanorészecskék a perifériás szervekben (pl: vesében, májban, lépben) dúsulnak fel, melyek káros mellékhatásokat okozhatnak.

Kutatásaink célja az volt, hogy megvizsgáljuk, hogy az irodalomban már ismert Dengue vírus kapszid fehérjéjéből tisztított, sejtbejutást elősegítő PepH3 peptid önállóan, valamint nanorészecskék felszínéhez kötve, mint célzómolekula, vajon képes-e az agyi endotélsejtekben a tesztanyag sejtfelvételét növelni, illetve a vér-agy gáton keresztüli transzportjához hozzájárulni.”

 

Az elismeréshez szívből gratulálunk és további sok sikert kívánunk a munkájához!