Új kutatócsoport hozott az újév az SZBK számára

2023. febr. 27. | Hírek

Régi ismerősként köszönti a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézete Csörgő Bálintot, aki mintegy 5 külföldön töltött év után tért vissza az SZBK-ba. Bálint még szakdolgozóként lépte át először az intézet kapuit, amikor csatlakozott Pósfai György kutatócsoportjához, ahol genetikailag stabilabb, redukált genomú Escherichia coli törzs létrehozásán kezdett el dolgozni. Sikerült létrehozniuk egy olyan stabilabb, alacsonyabb mutációs rátával rendelkező törzset, amelyet az iparban mai is klónozó törzsként alkalmaznak. A fokozatszerzést (2012) követően posztdoktorként kapcsolódott bele Pál Csaba csoportjának kutatásaiba, ahol olyan bakteriális genommérnöki fejlesztéseken dolgozott együtt a csoport egy kisebb egységével, amik segítségével megvizsgálható, és adott esetben igazolható, hogy a talált pontmutácók szerepet játszottak-e az antibiotikum-rezisztencia kialakulásában.

2017-ben elnyerte a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjat, amivel San Francisco-ban folytatta kutatásait Joseph Bondy-Denomy (Kaliforniai Egyetem) laboratóriumában, aki munkatársaival a baktériumok és a bakteriofágok közötti evolúciós versengést vizsgálja. A bakteriális immunrendszert tanulmányozva Bálint a csoporttal közösen felfedezett egy új rendszert a Pseudomonas aeruginosa-ban, amelyet olyan génsebészeti eljárássá fejlesztettek, amivel nagyméretű deléciókat lehet létrehozni a bakteriális genomban. A módszer alkalmas továbbá nagyobb genomi szakaszok kivágására is, így funkcionálisan vizsgálhatóak olyan genomi egységek, mint a patogenitási szigetek vagy a profágok. Az erről szóló kutatási eredményeiket a rangos Nature Methods-ban publikálták.

Nagy genomi deléciók Pseudomonas aeruginosa-ban

Bálint 2019-ben elnyerte az MSCA (Marie Skłodowska-Curie Actions) Global Postdoctoral Fellowship támogatást, amellyel két év után - az ösztöndíj előírásaként - vissza kellett térnie az Európai Unióba és továbbfejlesztenie a CRISPR-Cas technológiát. Így kezdett el dolgozni Lars M. Steinmetz (EMBL) csoportjánál Heidelbergben, akik azon dolgoznak, hogy különböző géntechnológiai módszereket adaptáljanak eukarióta, azon belül is humán sejtekre. Az itt eltöltött egy évben Bálint - elmerülve a humán sejtekkel való munkában - tovább optimalizálta a kifejlesztett módszerét. Az egy év letelte után visszajött Magyarországra, és 2023 év elején elindította saját kutatócsoportját az MTA Lendület Programjának, illetve az SZBK főigazgatójának támogatásával.

A csoport egyelőre három főből áll, de hamarosan csatlakozik hozzájuk Gubicza Krisztina (Heidelbergi Egyetem), aki posztdoktorként fog Bálintnál dolgozni, de várják lelkes szakdolgozók és PhD hallgatók jelentkezését is. Kutatási profiljuk a CRISPR-Cas technológia további optimalizációja humán sejtekre és más baktérium törzsekre, illetve a profágok szerepének vizsgálata patogén baktériumokon belül. Ezen projektek kapcsán már meg is indult a Szintetikus és Rendszerbiológiai Egység több kutatócsoportjával - Kintses Bálint, Lázár Viktória és Pál Csaba vezette csoportok - is a közös munka, de a technológia aktualitása miatt várhatóan nemsokára bővülni fog a kollaborációs partnerek listája.

 

Sok sikert kívánunk az új csoportnak és reméljük, hamarosan átütő sikereikről tudunk beszámolni!