Lányok Napja az SZBK részvételével

2022. okt. 21. | Hírek

A Nők a Tudományban Egyesület (NATE) idén is megszervezte a Lányok Napja rendezvényt, amelyen felsőtagozatos és középiskolás diáklányok különböző programokon keresztül ismerkedhetnek meg a STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) területén tevékenykedő egyetemek, kutatóintézetek és cégek munkájával. Október 18-án a Budapesti Akvárium Klub adott otthon ennek az eseménynek és volt hangos a lányok izgatott nyüzsgésétől.

A 2022-es rendezvény előadásai és programjai az ENSZ 17 pontos fenntarthatósági fejlődési céljaihoz kapcsolódtak. A rendezvényen résztvevő diákok a délelőtti előadásokat követően a bemutatkozó intézetek, cégek játékos feladványaival találkozhattak. Minden egyes standnál 5 perc állt rendelkezésükre, hogy megoldják az adott kihívást, majd nagyjából 10 percben az intézet, cég mutatkozott be számukra.

Az eseményen az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) és annak 5 intézete is képviseltette magát, köztük a Szegedi Biológiai Kutatóközpont. Csapóné Miczán Vivien és Veszelka Szilvia az Egészség és jólét ENSZ ponthoz kapcsolódóan egy puzzle feladattal várta az asztalukhoz érkezőket. Bár az idő rövidsége miatt nem lehetett hosszabb beszélgetésekbe bonyolódni az SZBK-ban zajló kutatásokról, két kutatónőnk azért megragadta a lehetőséget, hogy felkeltse a lányok érdeklődését az intézetünk által kínált lehetőségek iránt.

A szervezők munkájának köszönhetően a rendezvény gördülékenyen lezajlott, és a résztvevők számos érdekes munkakörrel ismerkedhettek meg. Bízunk benne, hogy jövőre is részesei lehetünk ennek a nagyszerű kezdeményezésnek.