Kondorosi Éva munkássága is megőrződik a Holdon

2022. jan. 14. | Hírek

A Puli Space Technologies Kft.-t 2010-ben alapították a Google Lunar XPRIZE (GLXP) elnevezésű versenyen való részvétel miatt. A budapesti székhellyel rendelkező cég célja, hogy “Magyarországot is eljuttassa a Holdra”.

Az általuk megalkotott Téridő Plakett elnevezésű időkapszulát várhatóan 2022 nyarán fogja eljuttatni a Peregrine űrszonda a Holdra . A plakett emléket állít Bay Zoltánnak és megőrzi 5 kortárs magyar tudós munkásságát. Bay Zoltán a Tungsram munkatársaként csapatával 1946-ban Európában elsőként azonosította a Holdra irányított radarhullám visszhangját. A plakettre felkerülő 5 kutatót a Telenor a Nők a Tudományban Egyesület segítségével választotta ki: Ádám Veronika biokémikus, Barabási Albert-László fizikus, Freund Tamás neurobiológus, Karikó Katalin biokémikus és Kondorosi Éva biológus.

A plakettet speciális hővédelmi eljárással gyártották és képes ellenállni az űrben megtalálható szélsőséges körülményeknek, akár 5000 évig is fennmaradhat. Méreteit tekintve 200x200mm, 160g súlyú. Az űrszonda lábazati szerkezetén fog elhelyezkedni.

(Forrás: Puli Space Technologies és MedicalOnline)