Az SZBK adott otthont a „2nd Conference of the V4SDB Society” elnevezésű fejlődésbiológiai konferenciának

2021. szept. 13. | Hírek

2021. szeptember 2-5. között a világ számos pontjáról érkeztek a fejlődésbiológia kutatói a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba, hogy részt vegyenek a Visegrádi Országok Fejlődésbiológiai Társaságának (V4SDB) 4 napos rendezvényén.  A konferencia főszervezője Vilmos Péter, az SZBK Genetikai Intézet tudományos főmunkatársa és a Régió10 Kft. volt, de  Sinka Rita (SZTE, Genetika Tanszék), Varga Máté (ELTE, Genetika Tanszék) és a Magyar Genetikusok Egyesülete (MAGE) is közreműködtek a szervezésben.

 

Az esemény célja a legújabb kutatási eredmények és technológiák bemutatása mellett a fiatal kutatók ösztönzése is volt. Számukra az SZTE Biológia Intézetében a 0. napon (szeptember 2.) tartottak egy egész napos workshopot interaktív foglalkozásokkal és fejlődésbiológiai gyakorlati bemutatókkal. Az egész napos programokat végül egy grill parti zárta, amelyet az SZBK-ban tartottak meg.

 

A rendezvényt nagy érdeklődés övezte, hiszen a koronavírus járvány ellenére regisztrált 192 résztvevőn kívül (ebből 84 hallgató) 7 szponzor és 3 kiállító is bemutatkozott. Az SZBK nemrégiben elkészült olvasótermében a Zeiss tartott demonstrációt a legújabb Lightsheet mikroszkópjáról az érdeklődőknek. A program 84 posztert és 50 előadást foglalt magába, utóbbiak közül 8 plenáris volt, amelynek előadói az USA-ból és Nyugat-Európából érkeztek. A meghívott előadók nagy része V4 országokból indult és külföldön sikeres karriert épített kutatók voltak. A konferencián a Nemzetközi (ISDB) és Brit (BSDB) Fejlődésbiológiai Társaságok vezetősége is képviseltette magát.

 

A tervek szerint a következő V4SDB konferencia Varsóban kerül megrendezésre 2023. szeptember 7-10. között, előreláthatóan a Német Fejlődésbiológiai Társasággal együttműködve.

 

Az esemény honlapján a találkozó programja, az absztraktok és képgaléria is elérhető: https://v4sdbszeged.com