Czikkely Márton kapta a Nemzeti Tudós Akadémia “Kiváló Hallgató Díj” elismerését

2021. dec. 8. | Hírek

A Szegedi Tudós Akadémiát (SZTA) 2013-ban indította el a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítványt. A program célja, hogy támogatást nyújtson olyan tehetséges diákoknak, akik az orvos-biológiai kutatások iránt érdeklődnek. 2015-ben a kormány több mint 2 milliárd forintos támogatást adott az SZTA-nak, lehetővé téve a hazai és nemzetközi szinten is versenyképes oktatás megvalósítását. A programban résztvevő diákok 2 intézményben, a Szegedi Tudományegyetemen és a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban választhattak mentort kutatásaikhoz. Idén ősszel az SZTA további 4 intézménnyel, a Pécsi és a Debreceni Tudományegyetemmel, a Semmelweis Egyetemmel és a Kísérleti Orvostudományi Intézettel bővült ki, és új név alatt - Nemzeti Tudós Akadémia (NTA) - folytatja működését.

Minden évben kétszer kerül megszervezésre a Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozója, ami idén télen már a 17. alkalom volt. Az eseménynek december 3-5. között a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ adott otthont, de a járványhelyzetre való tekintettel online is lehetett csatlakozni. A szombati napon (december 4.) volt hallható Peter C. Doherty Orvostudományi Nobel-díjas ausztrál állatorvos, immunológus előadása, amely a “Long and the Short of COVID-19” címet viselte. A nap további részében Szent-Györgyi hallgatók mutattak be előadásaikat, voltak kerekasztal-beszélgetések és laborbemutatások, valamint a Szent-Györgyi mentorok prezentációi és a Nemzeti Tudós Akadémia tudományos műhelyeinek bemutatkozásai.

A nap végén pedig átadták a “Kiváló Hallgató Díjat”, amelyet idén Czikkely Márton, az SZBK Biokémiai Intézet Lendület Kísérleti Evolúcióbiológiai Csoport hallgatója vehetett át. Pál Csaba vezetésével fejlesztés alatt álló antibiotikumok ellen kialakuló rezisztencia folyamatokat vizsgálnak. Előadásából kiderült, hogy lassítható lenne a rezisztencia kialakulása az általuk vizsgált antibiotikumokkal szemben, ha kiaknáznák a feltérképezett rezisztenciamentes antibiotikum-baktérium párokat.

Gratulálunk Czikkely Mártonnak és mentorának, Pál Csabának a díjhoz, és további hasonló sikereket kívánunk!

Az idei programról bővebben az alábbi linken lehet olvasni: https://www.edu-sci.org/konferencia2021/