A Délmagyarország napilap is megemlékezett az SZBK néhai főigazgatójáról, amit az alábbiakban változatlan formában mi is közzéteszünk

2021. dec. 10. | Hírek

       Életének 95. évében, október utolsó napján elhunyt Alföldi Lajos, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az 50 éve alapított Szegedi Biológiai Központ létrehozásában jelentős szerepet játszó orvos, a mikrobiális genetika elismert kutatója, emeritus professzora.

      Diplomáját 1951-ben vette át a Szegedi Orvostudományi Egyetemen, kutatómunkáját a Mikrobiológiai Intézetben, Ivánovics György kollégájaként kezdte. Az MTA 1971-ben megalakult Szegedi Biológiai Központjának főigazgatója, Straub F. Brunó a Genetikai Intézet vezetésével, távollétében pedig az ő helyettesítésével bízta meg a fiatal, ambiciózus kutatót, aki 1978-ban követte őt a főigazgatói székben. Az MTA 1982-ben választotta levelező, majd 1990-ben rendes tagjává. A mikrobiológia és a genetika területén elért eredményeiért, tudományszervező tevékenységéért 1985-ben állami kitüntetésben részesült, 1992-ben a Szegedért Alapítvány díjazta, 1999-ben Jancsó Miklós emlékéremmel ismerték el. Tíz éven át vezette az SZBK-t, a tudományos teljesítmény objektív mérésének köszönhetőn egyre előkelőbb helyezést ért el az intézet a nemzetközi tudományos életben. Alföldi Lajost december 17-én délben helyezik örök nyugalomra Budapesten, a Fiumei úti temetőben.