Gyászhír

2023. nov. 9. | Hírek

Mély fájdalommal búcsúzunk kollégánktól, Rákhely Gábortól, aki 2023. november 4-én hunyt el 64 éves korában.

Rákhely Gábor 1992-ben kezdett el dolgozni a Szegedi Biológiai Központ először Biokémiai, majd 1994-től a Biofizikai Intézetében. 1998-ban tudományos főmunkatársi kinevezést kapott. Igen szerteágazó tudományos munkája során többek között olyan mikrobiális és molekuláris biológiai technikákat keresett, amelyekkel hatékonyabbá tehető a bioüzemanyagok és a biogáz előállítása, az élő, de nem szaporítható mikróbák felhasználása környezetvédelmi célokra. Fágterápiás kutatásai során patogén mikrobák bakteriofágokkal történő megsemmisítésére kereste a megoldást, de foglalkozott bakteriális szulfid:kinon oxidoreduktázok  szerkezetének és működésének vizsgálatával is.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar, Biotechnológiai Tanszékének 1996 óta volt munkatársa, 2012-től tanszékvezető egyetemi docense. Emellett továbbra is a Biofizikai Intézet Mikrobiális Biotechnológiai Kutatócsoport vezetője maradt.

Kimagasló tudományos teljesítményét 130 folyóirat publikáció, 3222 független hivatkozás és 35-ös Hirsch index bizonyítja. Halála pótolhatatlan veszteséget jelent mindannyiunk számára.