Elhunyt intézetünk két korábbi munkatársa, Simon István és Borbély György

2024. máj. 6. | Hírek

Életének 78. évében elhunyt Simon István biofizikus, a Természettudományi Kutatóközpont Molekuláris Élettudományi Intézetének (korábbi nevén Enzimológiai Intézet) kutató professor emeritusa, ahol 1969 óta dolgozott. 1987-ben alapította meg a Fehérjeszerkezet Kutatócsoportot. 2022-ben választották meg a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagjának. 2024-ben Széchenyi-díjjal ismerték el a fehérjetudomány területén végzett kiemelkedő elméleti és számítógépes tevékenységét, oktatói és tudományos közéleti aktivitását. Közreműködött az MTA Bioinformatikai Osztályközi Tudományos Bizottság felállításában és az ELIXIR Hungary megalapításában.

Forrás: MTA

 

Életének 80. évében elhunyt Borbély György biológus, a Debreceni Egyetem Természettudományi Kar egykori dékánja, a Növénytani Tanszék tanszékvezetője.  Az SZBK Növénybiológiai Intézetéhez 1972-es alapítása után csatlakozott, és átvette a Farkas Gábor által alapított Alga-csoport vezetését. 1993 óta volt a Debreceni Egyetem munkatársa. 1998-ban szerezte meg az MTA doktora címet. Kutatási területe a cianobakteriológia és a növényi stressz biológia volt.

Forrás: Debreceni Nap

 

 

Borítókép forrása: Pixabay, Oto Zapletal képe https://pixabay.com/hu/photos/gyertya-gyerty%C3%A1k-s%C3%B6t%C3%A9t-t%C5%B1z-4985178/