Pál Csaba elnyerte az ERC Advanced Grant támogatását

2024. ápr. 11. | Hírek

Az ERC (European Research Council) 2024. április 11-én tette közzé weboldalán az ERC Advanced Grant nyerteseinek névsorát. A benyújtott 1829 pályázat közül 255 (13,9%) lett kiválasztva az ERC Advanced Grant támogatásra, amelynek teljes összege 652 millió euró. A nyertes kutatók között két magyar is található: Pál Csaba (HUN.REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont, HUN-REN SZBK) Élettudományok kategóriában és Stipsicz András (HUN-REN Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet) Fizikai és műszaki tudományok kategóriában.

Pál Csaba a HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója, aki immár negyedik alkalommal nyerte el az ERC támogatását (2008: ERC Starting Grant, 2015: ERC Consolidator Grant és 2019: Proof of Concept Grant). Az öt évre szóló 2.5 millió eurós támogatással Csaba és kutatócsoportja az antibiotikum rezisztencia kialakulás háttérmechanizmusaira fókuszál:

“Ismert tény, hogy sok gyógyszer már alig vagy egyáltalán nem használható a bakteriális fertőzésekkel szemben. Jelenleg a gyógyszerfejlesztő cégek számos új antibiotikum fejlesztésén dolgoznak. De vajon működni fognak-e hosszú távon ezek az új antibiotikumok? Hihetünk-e a cégeknek, amelyek azt ígérik, hogy az új antibiotikumok esetében a rezisztencia kialakulásának esélye elhanyagolható?

Kutatócsoportunk számos ilyen, jelenleg is fejlesztés alatt álló antibiotikumot vizsgál jelenleg. Az ERC pályázat keretében arra vagyunk kíváncsiak, hogy az ellenálló képesség kialakul-e laboratóriumi körülmények között, és ha igen, milyen mechanizmusok révén. Előzetes eredményeink lesújtóak. Szinte minden általunk vizsgált antibiotikummal szemben néhány nap leforgása alatt kialakult a kórokozók ellenálló képessége. Ez az ellenálló képesség többnyire olyan erős, ami már ellehetetleníti a kezelést a gyakorlatban.

Feltételezzük, hogy egyes új antibiotikumok klinikai alkalmazása kimondottan veszélyes is lehet, mert olyan szuperbaktériumok kialakulását segíti elő, amelyek nemcsak hogy ellenállóak az antibiotikumokkal szemben, de egyben fertőzőbbek (szaknyelven virulensebbek) is.

Molekuláris adatbázisok felhasználásával tervezzük igazolni, hogy ezek a laboratóriumban megfigyelt mutációk már ott vannak a természetben és a kórházakból származó baktériumokban is. Sőt, talán a humánbélflóra hasznos baktériumai is tartalmazzák őket. Végezetül a pályázat keretében javaslatokat teszünk rá, hogyan lehetne jobb antibiotikumokat fejleszteni.”

Csaba a HUN-REN SZBK területén található Biotechnológiai Nemzeti Laboratórium (BNL) 1. alprogramjának egyik vezető kutatója, amely az egyre aggasztóbbá váló antibiotikum rezisztencia ellen veszi fel a küzdelmet új antibiotikumok tervezésével, valamit bakteriofág alapú terápiás eljárások kidolgozásával. A BNL ezen alprogramjának törekvései illeszkednek a most elnyert támogatás célkitűzéseivel. A BNL fejlett műszerezettséggel rendelkező laboratóriumai kiváló technikai hátteret nyújtanak az antibiotikum rezisztenciával kapcsolatos vizsgálatok kivitelezéséhez.

 

Gratulálunk Csabának az ERC Advanced Grant támogatáshoz és eredményekben gazdag kutatást kívánunk!