Második ERC támogatását nyerte el Nagy László, az SZBK Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa

2023. jan. 31. | Hírek

2023. január 31-én tette közzé weboldalán a European Research Council (ERC) a 2022-es Consolidator Grant nyerteseinek névsorát, amelyben idén Magyarországról két kutató neve található meg. A támogatottak között van Nagy László, a Biokémiai Intézet Szintetikus és Rendszerbiológiai Egységének csoportvezetője, aki immáron második ERC grant-jét kezdheti meg az SZBK falai között. A European Research Council évente meghirdetett Consolidator pályázatának célja, hogy támogassa a legkiválóbb európai kutatókat kutatócsoportjuk fejlesztésében és kutatási témájuk kiteljesítésében. Az ERC pályázatok a legkompetitívebb és legnagyobb elismerésnek örvendő egyéni pályázatoknak számítanak Európában, amelyek a nagy kutatási kérdések megválaszolását célzó kockázatos, de tudományos áttöréseket ígérő, ún. ‘blue sky’ projekteket támogatják. A kétfordulós pályázati eljárásban minden elképzelhető tudományterületről 2.222 fő pályázott, akik közül 321-en kaptak az ERC erre a célra elkülönített 657 millió eurós támogatásából. A pályázatok elbírálása során a zsűrik legfontosabb szempontja a tudományos kiválóság, az egy pályázatban elnyerhető maximális összeg 2 millió euró.

A Nagy László a 2017-ben elnyert ERC Starting Grant után pályázott a Consolidator Grant-re, ami világszínvonalú kutatást tesz lehetővé a szegedi kutatócsoport számára. A Lendület Gomba Genomika és Evolúció Kutatócsoport a gombák evolúciójának vizsgálatára, valamint az ehhez kapcsolódó alap- és alkalmazott kutatási kérdések megválaszolására fókuszál. A most elnyert Európai Uniós pályázat témája a gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozása, ami a biológia néhány nagy megoldatlan problémájához kapcsolódik és izgalmas alkalmazott kutatási és fejlesztési lehetőségeket hordoz magában.

Az elmúlt években az ERC és Lendület pályázatok segítségével egy kiválósági műhely felállításán dolgozott László és csapata. Kutatási eredményeiket a szakma rangos, vezető folyóirataiban publikálják (pl. Nature Ecology and Evolution), számos nemzetközi kollaborációs partnerrel ápolnak intenzív kapcsolatot és világszinten a gomba genomika egyik vezető műhelyeként tartják számon őket. Munkájuk során számos áttörést értek el a gombák evolúciójának megértése terén, valamint olyan kompetenciákat és referencia adatbázisokat építettek ki az SZBK-n belül, amelyek által első ízben válik lehetővé a gombák evolúciójával kapcsolatos néhány nagy nyitott kérdés megválaszolása.

A csoport új kutatási projektje arra keresi a választ, hogy milyen genetikai változásoknak köszönhetően jelent meg, majd élesztőszerű és a gyakran kórokozó ún. dimorf gombákban hogyan veszett el vagy redukálódott a soksejtűség, vagy, hogy milyen törvényszerűségek állnak a gombák komplex struktúráinak differenciációja mögött. Az ERC támogatása lehetővé teszi, hogy a kutatócsoport a már jól bejáratott nagy áteresztőképességű -omikai módszerek mellett még jobban elmélyüljön a funkcionális genomikai, genetikai és mikroszkópiás eljárásokban is. Az alapkutatáson túl, a tervezett kísérletek fontos eredményeket hozhatnak a manapság robbanásszerűen fejlődő gomba-alapú bioműanyagok, valamint a gombatermesztés területén. Utóbbi kapcsán különösen nagy érdeklődés övezi a csoport munkáját Ázsiában, ahol a gombák étkezési és gyógyászati felhasználása - és ennek következtében kutatása is - rendkívül elterjedt.

Az ERC Consolidator Grant elnyerése nemcsak pénzbeli, hanem egyben szakmai elismerést is jelent Nagy Lászlónak és kutatócsoportjának, amellyel az Európai Unió élvonalába rangsorolják őket. A támogatással olyan szabad, világszintű kutatást tudnak Magyarországon végezni, amellyel a tudományterületükön belüli pozíciójukat tudják továbberősíteni.

Coprinopsis cinerea, a kutatócsoport egyik fő modellorganizmusa a soksejtű morfogenezis genetikai vizsgálatában.

 

Kutatásaikhoz további sikereket kívánunk!