Új szolgáltató egységgel bővült a Szegedi Biológiai Kutatóközpont

2022. márc. 25. | Hírek

A közelmúltban kezdte meg működését a Metabolomikai Labor, bővítve ezáltal az SZBK-ban található szolgáltató egységek listáját. A Metabolomikai Labor, ahogy a nevéből is adódik, metabolomikai mérésekkel (metabolitok mennyiségi változásának követése) tudja segíteni az SZBK-ban folyó kutatásokat. A labor alapításáról és működéséről Tengölics Roland mesél.

Milyen előzmények vezettek ahhoz, hogy elinduljon a Metabolomikai Labor?

6 évvel ezelőtt kezdett el látszódni, hogy szükség van helyben elérhető az itteni kutatások speciális igényeit is kielégítő metabolomikai szolgáltatásokra. Ezek a mérések akkor még elsősorban Tóth Szilvia Zita és Papp Balázs kutatócsoportjainak a munkájához szükséges minták vizsgálatát jelentette, és alapjául szolgált számos nyertes pályázatnak. Az évek során a labor portfóliója új módszerekkel bővült, valamint növekedett a labor iránti érdeklődés, így született meg a döntés, hogy Központi Laboratóriumok részeként funkcionáljon tovább. A labor által nyújtott szolgáltatások nem csak az SZBK munkatársai számára elérhetőek, hanem külsős kutatócsoportok, cégek is igénybe vehetik őket.

Említetted, hogy módszerfejlesztések történtek. Tudnál mesélni arról, hogy milyen módszereket használtok?

“A fő profilunk, amellyel kimagaslunk a többi metabolomikai labor közül, elsősorban különböző poláris központi anyagcsere metabolitok mérése. Ezeket tudjuk a legnagyobb biztonsággal, pontossággal és érzékenységgel vizsgálni, és a labor is ennek megfelelően lett felállítva.” Az alkalmazott módszereinket tekintve elsősorban nem célzott metabolomikai vizsgálatokat végzünk, amelyek rendszerszintű kutatásokban nyújthatnak segítséget. Ugyanakkor célzott méréseket is végzünk, például különböző  energiaháztartási metabolitok - nukleotid foszfátok mérésére is van módszerünk.

El tudnád mondani, hogy mit is jelent a célzott és nem célzott mérés? Mi a kettő között a különbség?

Célzott metabolomika során a számunkra érdekes komponenseket előre definiáljuk, és a mérési módszereket ezekre optimalizáljuk. Így tudunk a lehető legjobb mennyiségi- és minőségi analízist végezni a célmetabiltokra nézve.

Nem célzott metabolomikát rendszerszintű vizsgálatokra használjuk.. Ez a módszer egy átfogóbb képet ad az anyagcsere egészéről, és például alkalmas arra, hogy megváltozott aktivitású anyagcsere utakat találjunk a segítségével.

Jelenleg hogy néz ki a csapat, hányan dolgoztok a laborban?

Egyelőre 3-an vagyunk. A labor menedzselésével és a nem célzott mérések nagy részével én foglalkozom. Egy éve csatlakozott hozzánk egy analitikus kolléganő, Körmöczi Tímea, aki több mint 5 éves célzott metabolomikai módszerfejlesztési tapasztalattal rendelkezik. Sajben Csilla pedig asszisztensként segíti a munkánkat. A következő egy évben szeretnénk egy bioinformatikussal is bővíteni a csapatunkat, aki az adatok kiértékelésében nyújtana nagy segítséget.

Körmöczi Tímea Dionex HPLC beállításait ellenőrzi.

A labor eszközparkjáról tudnál pár szór mesélni?

Jelenleg egy Thermo Scientific Q-Exactive Focus nagyfelbontású tömegspektrométerünk van, amelyhez egy Dionex HPLC készülék van csatlakoztatva. Ugyanakkor a közeljövőben várható, hogy egy hogy egy triple quadrupole spektrométerrel bővülünk, hozzá tartozó HPLC-vel. A segítségével célzott metabolomikát tudunk a jelenleginél is nagyobb érzékenységgel és mintaszámmal végezni. Ez az érzékenységnövekedés segíthet nekünk, hogy minél kisebb sejtmennyiségből tudjunk méréseket végezni.

A metabolomikai labor műszerparkja

A labor felállítása óta indultak el együttműködések az SZBK kutatócsoportjaival?

Igen, Tóth Szilvia Zitán és Papp Balázson kívül komoly együttműködés alakult ki Deli Máriával a Biofizikai Intézetből, valamint a Növénybiológiai Intézetből Szabados Lászlóval és Rigó Gáborral indultak el közös projektek. A Biokémia Intézetből Pál Csaba és Nagy László csoportjával folynak egyeztetések a közös munkáról. Az év második felétől várjuk külsős (nem SZBK-s) csoportok érdeklődését is. A kutatási is szolgáltatási portfólióról majd az SZBK oldalán lehet olvasni.

 

További információkért Tengölics Roland-ot lehet keresni a tengolics.roland@brc.hu email címen.