A "svájci bicska" szerepe a tumorellenes immunterápiában

2021. júl. 12. | Hírek

Az elmúlt két évtizedben terjedt el egy újító megközelítés az onkoterápiában, az úgynevezett tumorellenes immunterápia. Ez az innovatív kezelés a szervezet immunválaszát erősíti fel a tumorok ellen, ezáltal megnövelve daganatos betegek kezelésének hatékonyságát. Bár ez a módszer hatalmas előrelépésnek tekinthető a daganatos betegek gyógyításában, mégis sok betegnél nem okoz javulást az alkalmazása. A Miért?-re a választ Pál Csaba és Manczinger Máté vezetésével megvalósuló kutatás adhatja.

Az immunrendszerünk az úgynevezett HLA-molekulák segítségével képes érzékelni a különböző kórokozókat, a tumorokat valamint a saját fehérjéket is. Ezek a HLA-molekulák rendkívül sokfélék lehetnek. Léteznek olyan változataik is, amik képesek több eltérő fehérjedarabot is az immunrendszer számára bemutatni, emiatt ezeket „svájci bicska” HLA-molekuláknak hívhatjuk.  Ezek a variánsok ugyanakkor – ahogy a kutatók legújabb publikációja rámutat - nehezen tudnak különbséget tenni a tumorok megváltozott és a saját egészséges fehérjék között, emiatt az immunrendszer nem érzékeli veszélyesnek őket. Az ilyen változatokkal rendelkező daganatos betegek immunterápiára adott válasza elmarad azokhoz képest, akik más HLA-változatokkal rendelkeznek.

Pál Csabáék Nature Cancer nevű folyóiratban közölt eredménye, amely az Élvonal pályázat támogatásával valósult meg, segítséget nyújthat annak eldöntésében, hogy kik azok, akiknél hatásos lehet az immunterápia. A cikkel kapcsolatban felmerülő kérdésekre Pál Csaba és Manczinger Máté tudnak bővebb tájékoztatást adni.