Az űrtechnológia és a növénybiológia találkozása az SZBK-ban

2021. jún. 28. | Hírek

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont a Szegedi Tudományegyetemmel közös projekt keretén belül vizsgálja a Nemzetközi Űrállomás DESIS elnevezésű hiperspektrális szenzora által a Mezőhegyesi Ménesbirtok mintegy 400 km2 nagyságú területéről készülő képeket. A 6 hónapig tartó kutatás, a május-októberi időszakban, elsősorban a tavaszi vetésű növények, úgymint a napraforgó, szója és a hibridkukorica, fejlődésének vizsgálatát teszi lehetővé.

A szenzor minden egyes áthaladásakor a vizsgált terület minden 30x30 m-es pontjáról egy teljes reflexiós spektrumot készít a 390-900 nm-es tartományon, amiből a növények azonosítására és fiziológiai állapotára vonatkozó információk nyerhetők. Az adatok kiértékelésében az SZTE Alkalmazott Geoinformatikai és Távérzékelési Laboratóriuma mellett a SZBK Növénybiológia Intézet Növényi Stressz és Fenomikai Csoportjának munkatársai is részt vesznek Vass Imre vezetésével.

Az űrtechnológia és a növénybiológia párosítása új távlatokat nyit a klímaváltozás hatásainak vizsgálatában és a növénytermesztés optimalizálásában.