Az interdiszciplináris klímavédelmi kutatás legjobb gyakorlatai - „Best Practices with Interdisciplinary Climate Research”

2021. márc. 9. | Hírek

A klímaváltozás olyan, a környezetünkre és az emberekre is egyaránt súlyos veszélyt jelentő probléma, amely mihamarabbi megoldást kíván. A világon számos kutatás folyik arról, hogyan lehetne hatékonyan felvenni ellene a küzdelmet. A tudományon felül ugyanakkor a társadalom is sokat tehet a káros hatások csökkentéséért a környezettudatos életmód kialakításával.

Február 25-én egy online workshop keretében különböző területről érkező szakértők osztották meg tapasztalataikat, mutatták be munkájukat a klímavédelmi kutatás témájában. Az esemény az angliai Tyndall Centre for Climate Change Research, a The Centre for Climate Change and Social Transformations (CAST) és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) szervezésében valósult meg, és a résztvevők számából (kb. 70-80 fő) ítélve nagy érdeklődés övezte.

A workshop-on az ELKH három kutatóközpontja, az Agrártudományi Kutatóközpont (ATK), az Ökológiai Kutatóközpont (ÖK), valamint a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) képviselte magát. Tóth Szilvia Zita, az SZBK Növénybiológiai Intézetének csoportvezetője is megosztotta munkáját ezen az eseményen. Szilvia kutatásai a fotoszintézis és a zöldalgák hidrogén termelésének vizsgálatához kapcsolódnak. A hidrogén a zöldalgák fotoszintézisének egyik mellékterméke, és a felesleges energia leadására szolgál. A természetben ez a jelenség meghatározott körülmények között megy végbe, és mindössze pár percig tart. Szilviának és kutatócsoportjának ugyanakkor sikerült egy olyan rendszert kifejlesztenie, amellyel a hidrogén termelés folyamata több, akár 6 napra is kitolható, magas fényintezitás mellett is.

A megfelelő kommunikáció és tájékoztatás kiemelt szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben. Az ilyen rendezvények lehetőséget szolgáltatnak a tudósoknak arra, hogy nemcsak egymás között, hanem a társadalom minden rétege számára is közelebb hozzák a probléma valódiságát.