Kintses Bálint nyerte idén a Talentum-díjat

2024. ápr. 22. | Hírek

A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány 2013-ban alapította a Szent-Györgyi Talentum-díjat. Elnyerésének feltétele, hogy a felfedezés – a nagy elődhöz, Szent-Györgyi Alberthez hasonlóan – Magyarországon végzett kiemelkedő kutatáshoz kapcsolódjon. Idén Kintses Bálint, a Transzlációs Mikrobiológiai Laboratórium vezetője nyerte az elismerést az antibiotikum rezisztenciával kapcsolatos innovatív munkájáért.

Kintses és csapata új módszert fejlesztett ki, a DEEPMINE-t, hogy jobban megértsék, hogyan terjednek az antibiotikum rezisztencia gének (ARG-k) a mikrobiális közösségekben. A hagyományos módszerekkel ellentétben a DEEPMINE tesztelni tudja az ARG-k funkcionalitását klinikailag releváns kórokozókban nagy áteresztőképességgel, ezáltal kulcsfontosságú betekintést nyújtva a rezisztencia dinamikájába.  
Kutatásuk rámutatott arra, hogy még az új antibiotikumok is érzékenyek a rezisztenciára, hangsúlyozva az innováció folyamatos szükségességét az antibiotikum-rezisztens baktériumok elleni küzdelemben.

A publikáció a Nature Microbiology folyóirat hasábjain jelent meg 2023-ban. (link: https://www.nature.com/articles/s41564-023-01320-2)