SZBK-s kutatók részvételével indul egy Horizon Europe projekt, amely a fertőző betegségek szerepét vizsgálja immunológiai betegségek kialakulásában

2024. jan. 22. | Hírek

A HUN-REN SZBK Rendszerimmunológiai Kutatócsoport Manczinger Máté vezetésével a HORIZON-HEALTH-2023-DISEASE-03 programon belül az ID-DarkMatter-NCD projektben belül azt vizsgálja, hogy egyes fertőző megbetegedések után miért alakulnak ki immunológiai betegségek. A konzorciumot a Bécsi Orvostudomány Egyetemről Thomas Vogl irányítja és a csapatot az immunológia, genetika és adattudomány kiválóságai alkotják. A Rendszerimmunológiai Kutatócsoport a második munkacsomagot koordinálja, amelyen belül a betegek genetikai analízisét végzik. A konzorcium sikeres kick-off meetingen van túl, amelyet 2024. január 16. és 17. között, a Bécsi Orvostudományi egyetemen tartottak.

 

A projekt fő célja, hogy azokat a rejtett genetikai és környezeti tényezőket azonosítsa, amelyek összekötik a fertőző betegségeket a később kialakuló és gyakran krónikussá váló immunológiai betegségekkel. Ahhoz, hogy ezt elérjék, a csapat 6,000 beteg mintegy 600,000 antigénjével szemben vizsgálja meg az antitestek által közvetített immunválaszt. A részletes analízisre kiválasztott betegségek között szerepel a poszt-COVID-szindróma, a szklerózis multiplex, a krónikus fáradtság szindróma, a reumatoid artritisz, a szisztémás lupusz eritematózusz és a gyulladásos bélbetegségek. A csapat modern multi-omikai módszerek és genetikai vizsgálatok (HLA molekulák és immun-receptorok genotipizálása) segítségével minden betegről egy részletes immunológiai profilt állít fel, amely lehetővé teszi, hogy átfogó és részletes képet kapjon a betegségek kialakulásáról.