Ünnepélyes keretek között átadták a Biotechnológia Nemzeti Laboratórium új épületét

IMG_9555.JPG

 

2020-ban az Innovációs és Technológiai Minisztérium irányításával 18 Nemzeti Laboratórium építése vette kezdetét, 4 területhez - ipar és digitalizáció, kultúra és család, egészség, valamint biztonságos társadalom és környezet - kötődve. A Biotechnológiai Nemzeti Laboratórium (BNL) az egészség témához kapcsolódóan jött létre, amelynek új épületét 2022. május 25-én adták át a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban (SZBK).

Az eseményen részt vett Sebők Katalin, az NKFI Hivatal vállalati és innovációs elnökhelyettese is, aki az átadás alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy mindegyik Nemzeti Laboratóriumban közös, hogy “jelentős szaktudást koncentrálnak, széleskörű együttműködéssel valósulnak meg, és nagy nemzetközi kihívásokra keresik a választ.” A BNL kutatásai 3 alprogramban valósulnak meg: 1) antibiotikum rezisztens kórokozók ellen új antibiotikumok és bakteriofág alapú terápiás eljárások kidolgozása 2) mRNS-alapú vakcinák előállítása és afrikai sertéspestis elleni vakcina kifejlesztése és 3) ritka betegségek genetikai okainak feltárása és terápiás megoldásainak keresése.

Nagy Ferenc, az SZBK főigazgatójának elmondása szerint a BNL új objektumának megépítése 650 millió Ft-ba került, az eszközök beszerzésére pedig eddig 150 millió Ft-ot fordítottak. “Az SZBK legmodernebb laboratóriumi komplexe lesz” és Szegeden egyedülálló módon BSL-3 (3. biosafety level – 3. biológiai biztonsági szint) laborokkal rendelkezik, amelyekben veszélyes kórokozókkal is tudnak majd dolgozni.

A BNL hatalmas kutatási lehetőséget biztosít az SZBK számára, “globális problémákra keresünk olyan megoldásokat, amelyek egyediek, és nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is használhatóak lesznek” - mondta az SZBK főigazgatója

A Biotechnológiai Nemzeti Laboratórium új épületében augusztus 1-én kezdődik meg a munka.

 

Forrás: Kossuth Rádió