XIII. Magyar Növénybiológiai Kongresszus az SZBK-ban

2021. aug. 30. | Hírek

Immáron 13. alkalommal került megrendezésre a Magyar Növénybiológiai Kongresszus, melynek a Szegedi Biológiai Kutatóközpont adott otthont. Ez az esemény több szempontból is különlegesnek bizonyult az előző években megszokottakhoz képest. A járványhelyzet miatt a szokásos 3 év helyett – 1 év eltolással – 4 év után tudtak újra találkozni a szakma képviselői. Idén a főszervezőkhöz, a Magyar Növénybiológiai Társasághoz (MNBT) és az SZTE Növénybiológiai Tanszékéhez a „Fotoszintézis – Élet a Fényből Alapítvány” is csatlakozott, így a konferencia utolsó napjának előadásai a fotoszintézis témájához kapcsolódtak. Egy fontos jubileumról is megemlékeztek a rendezvényen, hiszen az SZTE Növénybiológiai Tanszék az idén ünnepli elődei megalapításának 100. évfordulóját.

Az eseményt augusztus 24-27. között tartották meg, 9 szekcióban 44 előadást tartogatott az érdeklődők számára. A megnyitón adták át a Scientia Amabilis Alapítvány Farkas Gábor emlékérmeit. Az idei díjazottak Böddi Béla (ELTE) és Vass Imre (SZBK) voltak, akik életmű-előadásaikkal állítottak jó példát a kongresszus ifjabb résztvevői elé. A legújabb eredményeket bemutató előadások mellett több mint 40 poszteren is prezentálták munkájukat a kutatók, az ökofiziológiától a stresszbiológián át a molekuláris genetikáig és génszerkesztésig a növénybiológia teljes vertikumát felölelve. A tudományos programok mellett a szervezők gondoskodtak a vendégek kikapcsolódásáról is. A nyitónap estéjén a Szegedi Városházán megtartott köszöntő várta a részvevőket, majd csütörtökön tárlatvezetéshez csatlakozhattak a Móra Ferenc Múzeumban, amit egy állófogadás követett a Várban. A konferencia pénteken záródott „Fotoszintézis a fókuszban” tematikájú előadásokkal, és egy közös ebéddel az SZBK éttermében. A konferencia alatt megtartották az MNBT tisztújító kongresszusát is, ahol a korábbi elnökség két új taggal, Dr. Ördögné Kolbert Zsuzsannával (SZTE) és Dr. Czégény Gyulával bővült.

A résztvevők magas száma visszaigazolás lehet a szervezők számára, hogy jól döntöttek, amikor a személyes találkozás reményében egy évvel eltolták a rendezvényt. Az MNBT elnöke, Györgyey János, köszönetet mondott minden szervezésben közreműködő kollégának, kiemelve Dr. Csiszár Jolán és Dr. Gombos Magdolna kiemelkedő szervezőmunkáját. Reméljük, hogy a következő alkalmat már a hagyományokhoz híven, 3 év múlva fog tudni újra megrendezni.