Bemutatkozott a Biotechnológiai Nemzeti Laboratórium

2021. jún. 10. | Hírek

2021. június 3-án került megrendezésre a Biotechnológiai Nemzeti Laboratórium bemutatkozó konferenciája. A rendezvényt professzor Dr. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára nyitotta meg. A résztvevőket Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) vállalati innovációs elnökhelyettese köszöntötte.

Professzor Dr. Nagy Ferenc, a projekt vezetője, és az SZBK főigazgatója pár szóban ismertette az SZBK vezetésével megvalósuló nemzeti laboratórium programját és célkitűzéseit, majd ezt követően 6 előadásban mutatták be a projektben érintett kutatók az eddig elért eredményeket és a további terveket. A projekt megvalósításában a Szegedi Tudományegyetem és a Pennsylvaniai Egyetem is részt vesz. A konferencia résztvevői tájékoztatást kaptak arról, hogy miért jelentenek az egészségügy számára óriási kihívást a szuperbaktériumok, és milyen terápiás megoldások nyújthatnak segítséget az ellenük való küzdelemben. Erről Pál Csaba és Kintses Bálint beszélt a hallgatóknak. Kalmár Tibor és Mihály József a ritka genetikai betegségek diagnosztikájáról és a megfelelő gyógymód kifejlesztéséről számolt be. Míg Pardi Norbert és Erdélyi Miklós  az mRNS vakcina fejlesztéséről, és sertéspestis elleni oltóanyag kidolgozásáról tartott ismertetőt.

A Biotechnológiai Nemzeti Laboratórium célja olyan innovatív eljárások kifejlesztése, amiknek köszönhetően a gyógyszerfejlesztő cégek lépést tudnak tartani az egészségügy kihívásaival.

A konferencia programja itt érthető el: http://bnl.brc.hu/