Innováció a zöldalgák H2 termelésében

2021. máj. 28. | Hírek

Tóth Szilvia Zitának és kutatócsoportjának a neves Bioresource Technology folyóiratban jelent meg legújabb munkája a zöldalgák hidrogéntermelésével kapcsolatban. A zöldalgák hidrogéntermelése bizonyos feltételek mellett a természetben is lezajlik, ugyanakkor rendkívül rövid ideig, mindössze néhány percig tart.

A kutatócsoportnak egy olyan innovatív eljárást sikerült kifejleszteni, amivel nem csak háromszorosára növelték meg a hidrogéntermelést, hanem a folyamat időtartamát is kitolták több, akár 6 napra is. Ehhez vékonyrétegű nagy töménységű algakultúrát tettek bioreaktorba, és pár órás sötét inkubációban tartották. Ez segíti elő a hidrogéntermelő enzimek képződését. Ezt követően fényre kitéve a kultúrát megtörténik a hidrogén előállítása vízből. A csoport célja, hogy a módszer hatékonyságát fejlesztve emeljék meg a termelhető hidrogén mennyiségét.

A kapcsolódó publikáció a Thin cell layer cultures of Chlamydomonas reinhardtii L159I-N230Y, pgrl1 and pgr5 mutants perform enhanced hydrogen production at sunlight intensity címet viseli, és itt érhető el: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960852421005563

A kép forrása a cikk