A Szegedi Biológiai Kutatóközpontba látogatott Karikó Katalin

2021. máj. 25. | Hírek

Szegedre érkezésének első napján, 2021. május 19-én a Városháza után a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba is ellátogatott Karikó Katalin, ahol a korábbi főigazgatók és intézetigazgatók körében vehette át Nagy Ferenctől, az SZBK jelenlegi főigazgatójától a Straub Plakettet. Karikó Katalin nevéhez fűződik az mRNS alapú vakcina szabadalma, továbbá ő a BioNTech cég alelnöke. Kutatása kiemelkedő szerepet játszik a koronavírus elleni küzdelemben, valamint hozzájárulhat más betegségek elleni terápiák kidolgozásához.

Straub Plakett átadása

Az SZBK-ban eltöltött pár óra lehetőséget adott arra, hogy találkozzon volt iskola- és munkatársakkal, és közös időutazáson vegyenek részt.

Képen balról jobbra: Duda Ernő, Kondorosi Éva, Karikó Katalin, Venetianer Pál és Zimányi László

Az épületet körbejárva visszatért régi laborjába is, ahol Ferenc Györgyi avatta be a jelenlegi kutatásaikba.

A Biofizikai Intézetben Zimányi László intézetigazgató és munkatársai fogadták szeretettel egy baráti beszélgetésre.

A Biokémiai Intézet több csoportvezetőjével is találkozott az emeleteket járva. Vígh Lászlóval és csoportjával régi emlékeket idéztek fel.

Kintses Bálint és Horváth Péter az aktuális kutatásaikba avatták be Karikó Katalint, de találkozott még Buzás Krisztinával, Nagy Lászlóval és Benyhe Sándorral is.

 Végül az SZBK-ban töltött napját a Biotechnológiai Nemzeti Laboratóriumról szóló, Erdélyi Miklós által vezetett szakmai diskurzussal zárta.

 

Nagy öröm volt számunka Karikó Katalin látogatása, és bízunk benne, hogy hamarosan újra vendégül láthatjuk intézetünkben.