„Kelj fel és járj!” A neurorobotika szerepe a jövő gyógyászatában - Agykutatás Hete Szegeden

2021. ápr. 20. | Hírek

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont 12. alkalommal csatlakozott az Agykutatás Hete programsorozathoz, amely március 18-án került megrendezésre, online formában. A szegedi szervezők - Prof. Deli Mária, Dr. Hoyk Zsófia, Dr. Steinbach Gábor, Barna Lilla, Szecskó Anikó és Barabási Beáta- által összerakott programkínálat minden korosztálynak remek szórakozási lehetőséget nyújtott, kicsiktől a nagyokig egyaránt.

A neurorobotika és a bionika iránt érdeklődőket Dr. Patai Roland és Dr. Valkai Sándor előadásai kalauzolták el a témában.  A virtuális laboratóriumi bemutatók pedig bepillantást engedtek a sejttenyésztésnek, a sejtéletképesség vizsgálatnak, a pszichoaktív vegyületeknek, az atomi erő- a fluoreszcens- és a kétfotonos mikroszkópnak a rejtelmeibe.

Az iskolások számára rajzpályázat adott lehetőséget arra, hogy bemutassák, mit is gondolnak az agyról és annak motoros funkciókkal való kapcsolatáról. Az elkészült alkotások egy internetes galériába kerültek feltöltésre; minden kategóriában (általános iskola alsó és felső tagozat, középiskola és művészeti iskola) 3 nyertest díjaztak a szakmai zsűri döntése és a közönségszavazatok alapján. A legkisebb korosztálynak játszóház nyújtott kellemes időtöltést különböző játékokkal és fejtörőkkel.

Bár csak a képernyőn keresztül lehetett megcsodálni a különböző laborokat és látványos kísérleteket, Király Róbert személyi edző gondoskodott róla, hogy ne csak a fenekünkön üljünk. Havancsák Ivettel közösen tartott online fitness training-je 20 perces testmozgással frissítette fel a nézők elgémberedett végtagjait.

Az SZBK által meghirdetett programok idén is sokakat a képernyőhöz vonzottak. Reméljük jövőre már személyesen tárhatjuk fel intézetünk titkait a közönségnek.

 

További információk: https://agykutatashete.hu/helyszinek/szeged/