3D nyomtatóközpontot alakított ki az SZTE és az SZBK Szegeden

2021. febr. 3. | Hírek | archive

A Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont az Egyénre szabott orvoslás élettudományi struktúrák 3D nyomtatása révén” elnevezésű GINOP pályázat segítségével valósította meg a személyre szabott terápiában új távlatokat nyitó 3D nyomtatóközpontot. Az SZTE-n kialakított 3D központ több mint 600 millió Ft támogatásból valósult meg.

A projektben konzorciumi tagként vett részt a SZBK Biofizikai Intézetében dolgozó Kelemen Lóránd és kutatócsoportja, akik már évek óta foglalkoznak lézeres polimerizációval. Ez egy additív gyártási technológiának tekinthető, amivel fényérzékeny polimerekből mikroszkopikus méretű eszközök hozhatók létre. Az eljárással többek között olyan sejtvázak is kialakíthatók, amik a háromdimenziós sejttenyésztéssel foglalkozó kutatók munkájához nyújthatnak segítséget, de alkalmasak mikrofluidikai rendszerekben használható sejtmanipulációs eszközök létrehozására is.

A képen egy polimerizált érmodell látható, amin sejtek növeszthetők.

 

A GINOP-2.3.3-15-2016-00040 számú projekt megvalósításához Kelemen Lóránd és csoportja a már kiépített rendszerük biztosításával és fejlesztésével járult hozzá. Eredményeiket a Lab on a Chip folyóiratban publikálták.

 

Az SZTE által kiadott sajtóközlemény a következő linken érhető el: https://u-szeged.hu/sztehirek/sajtoarchivum-2021/sajtokozlemeny-szte-3d?objectParentFolderId=1416