Mérföldkő a melanoma kutatásban

2021. dec. 16. | Hírek

2021-ben a European Cancer Moonshot Lund Center kutatócsoportjának két cikke is megjelent, amelyben rosszindulatú melanomákra (MM- malignant melanomas) vonatkozó proteomikai és proteogenomikai eredményeiket tették közzé. Az MM500 elnevezésű tanulmányban 500-nál is több daganatos minta fehérjeszintjét térképezték fel. A mélytanuláson alapú egysejt szegmentáció, fenotipizálás és proteogenomikai jellemzés alkalmazásával útjára indult az úgynevezett Digitális Melanoma Patológia. A vizsgálatok során több mint 15.500 proteoformát azonosítottak, amelyeknek elsődleges és metasztatikus melanomákban kromoszómális és szubcelluláris lokalizációját sikerült meghatározni. Ez az új melanoma tumor fehérje adattár lefedi a humán proteomban eddig azonosított fehérjék 72%-át.

A két publikáció a Clinical and Translational Medicine folyóirat Human Melanoma Proteome sorozatában jelent meg. A szerzők között szerepel Horváth Péter, az SZBK Biokémiai Intézetének igazgatója is. A kutatócsoportja által kifejlesztett mélytanuláson alapuló egysejt szegmentáció és fenotipizálás lehetővé tette, hogy most már egysejt szintjén vizsgálják a melanoma mintákat, új ajtókat nyitva ezzel a melanoma kutatásokban.

Forrás:National Cancer Institute

A kutatási eredményekről bővebben az alábbi linken lehet olvasni: https://proteomics.cancer.gov/news_and_announcements/human-melanoma-proteome-atlas-proteogenomic-researchers-map-protein?cid=eb_govdel

A munkához kapcsolódó két cikk:

The Human Melanoma Proteome Atlas—Complementing the melanoma transcriptome

The human melanoma proteome atlas—Defining the molecular pathology