Meszlényi Valéria Pro Scientia Aranyérem kitüntetésben részesült

2021. nov. 29. | Hírek

Meszlényi Valéria Pro Scientia Aranyérem kitüntetésben részesült

2021. november 24.

Meszlényi Valéria kiváló tanulmányi eredményei mellett, a neurodegeneratív betegségek mechanizmusainak kutatása során elért kimagasló eredményeiért november 24-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében Pro Scientia Aranyérem kitüntetést vehetett át. A díjat az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke és a Magyar Tudományos Akadémia elnöke közösen adta át.

részletesebben

Forrás: Youtube

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) 1988-ban elhatározta, hogy az egyetemisták és a főiskolások alkotókészségének kibontakoztatása, szaktudásának elmélyítése, a tehetség, az egyéni teljesítmények jobb megbecsülése és elismerése céljából Pro Scientia Aranyérem kitüntetést alapít.

Pro Scientia Aranyérem kitüntetésben részesülhet az az egyetemi hallgató, aki tanulmányai során és az általa választott szakmai területen kiemelkedő teljesítményt nyújt, és arról pályamunkák, előadások vagy irodalmi, művészeti és tudományos alkotások formájában számot ad. Az Aranyérem tehát nem egy-egy konferencián bemutatott előadást, pályamunkát ismer el, hanem a hallgatói összteljesítmény alapján a kiemelkedő egyéniséget. Az első odaítélést (1989) követően két évenként országosan 45 Pro Scientia Aranyérem kerülhetett kiosztásra.

Meszlényi Valéria Éva, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar hallgatójaként, 2016-ban nyerte el a Szegedi Tudós Akadémia Szent-Györgyi Hallgatói ösztöndíját, amikor is megkezdte tanulmányai mellett kutatómunkáját Siklós László témavezetése mellett az SZBK Biofizikai Intézetének Neuronális Plaszticitás Kutatócsoportjában. Eredményei, amiket 6 in extenso publikációban foglalt össze, és 26 hazai/nemzetközi konferencián mutatott be, a közeljövőben beadandó PhD értekezése alapjául szolgálnak. Kutatásai a mozgató idegrendszer degeneratív folyamatainak megértésére és modellezésére irányultak. A kutatómunkája mellett, amit a Csoportban tovább kíván folytatni, Valéria a gyógyítás iránt is elkötelezett, így 2021. szeptember 1-től az Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinikájának rezidenseként dolgozik.

Kitüntetéséhez gratulálunk!