Minden eddiginél érzékenyebb módszert fejlesztettek ki szegedi kutatók a koronavírus kimutatására

SZBK honlapra ábra.png

Vilmos Péter és munkatársai egy, az állatorvoslásban is már régóta alkalmazott, minták összevonásán alapuló technikát fejlesztett tovább, ezáltal alkalmassá téve az eljárást a humán SARS-CoV-2 vírus tömeges tesztelésére. A módszernek köszönhetően rövidebb idő alatt, egyszerre több ezer minta tesztelése válik lehetővé, és azok az egyének is azonosíthatók, akik a betegség tüneteit nem mutatják. A technika alapját az RT-qPCR nevű módszer adja, amiből számos újítás bevezetésével építettek fel egy költséghatékony, megbízható és érzékeny detekciós rendszert.
A betegminták egyesítése kétlépéses folyamatban zajlik, viszont a mintákban található vírusok mégsem hígulnak fel mind a két fázisban, ezáltal az érzékenység hatásfoka alig romlik.
Az eljárás megbízhatósága annak köszönhető, hogy a kórokozó 3 különböző génjét vizsgálják egyszerre, így ha az egyik génre tervezett detekció az adott esetben nem működne, a másik kettő a fertőzést igazolhatja.

Ez az új módszer segítséget nyújthat nemcsak a mostani járvány kezelésében, hanem más, a jövőben felbukkanó egyéb humán patogének esetében is.

A kutatással kapcsolatos további információk itt találhatóak: https://elkh.org/hirek/minden-eddiginel-erzekenyebb-modszert-fejlesztettek-ki-szegedi-kutatok-a-koronavirus-kimutatasara/