10. Középiskolás Élettudományi Kutatótábor

10. Középiskolás Élettudományi Kutatótábor


A “Straub Örökség” Alapítvány idén a 10. alkalommal rendezi meg a Középiskolás Élettudományi Kutatótábort, a KÉK-et, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában. A tábor rendszeres támogatója a Richter Gedeon Nyrt., idén társszervezőként csatlakozott a rendezvényhez a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány is.

Idén több, mint 130 diák jelentkezett az ország minden részéből, néhányan határon túlról - Erdélyből és a Vajdaságból - és 3 szegedi iskolából. A tábor 30 fős: 26 diák az ország 22 városából, egy résztvevő Zentáról és 3 szegedi diák vesz részt a táborban. A többi érdeklődő szegedi diák és tanárok, az SZBK dolgozói szabadon látogathatják az előadásokat.

A tábor tudományos programjaként a diákok 36 előadáson, 6 laborgyakorlaton és műszerbemutatókon vesznek részt. Az előadásokon az MTA SZBK kutatói, az SZTE professzorai, a biotechnológia hazai képviselői ismertetik meg a diákokat legújabb tudományos kutatási eredményeikkel. A tudományos eredményeken kívül az előadók saját életpályájukról is képet adnak a hallgatóságnak.

A tábor résztvevői délutánonként laborgyakorlatokon is részt vesznek a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának laboratóriumaiban és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában.

A tábor ideje alatt ellátogatnak Fehértóra, a Szegedi Vadasparkba, az Egyetemi Füvészkertbe és szegedi városnézésen is részt vesznek majd.

Vígh László, a „Straub Örökség” Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitja meg a tábort 2017. június 19-én 9-kor az SZBK Klubjában. Ezen az eseményen részt vesz még Ormos Pál, az MTA SZBK főigazgatója, Bán Sándor, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány képviseletében és Karcagi Ildikó, a „Straub Örökség” Alapítvány titkára és a tábor vezetője.

A tábor záróestje június 29-én 18-kor lesz az SZBK kertjében, amin a résztvevők emléklapokat kapnak. Ezen az eseményen jelen lesz a táborozókon kívül Vígh László, a „Straub Örökség” Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Richter Gedeon Nyrt. képviseletében Pázmány Tamás kutatási igazgató, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány képviseletében Buzás Norbert, továbbá Karcagi Ildikó táborvezető, a „Straub Örökség” Alapítvány titkára, valamint a tábor szervezője Ökrösné Miklós Olga. Az alkalomra hivatalosak a tábor előadói és gyakorlatvezetői is.

A tábor letölthető programja (pdf):
Program