GYÖRGYI Ferenc

Vezető, tudományos munkatárs

Tel: 36-62-599-702

ferenc.gyorgyi@brc.hu

KUKLI Tamás

Laboráns

Tel: 36-62-599-702

NUKLEINSAV SZINTÉZIS LABORATÓRIUM

A Nukleinsav Szintézis Labor alapvető feladata, hogy az SzBK laboratóriumait gyorsan és hatékonyan ellássa a kutatási feladatokhoz szükséges DNS- és RNS oligonukleotiddal. A laboratórium dolgozói kémiai szintézis útján nagyszámú természetes és módosított szerkezettel rendelkező oligonukleotidot állítanak elő az igényeknek megfelelően. Kutatási egységként munkájuk a kémiailag módosított oligonukleotidok élő szervezetekben történő közvetlen alkalmazási lehetőségeire és nukleinsav-szerkezeti vizsgálatokra fókuszál.

1967-ben, amikor H. G. Khorana és munkatársai célul tűzték ki egy gén kémiai szintézissel történő előállítását, még nagyon sokan kételkedtek, hogy ilyen szintetikus vegyületek egyáltalán használhatók lesznek-e bármire is. Visszatekintve viszont biztonsággal állíthatjuk, hogy a molekuláris biológia eredményei nem születhettek volna meg a nukleinsav kémia eredményei nélkül.

 

cent_bottka_fig1.png

A kis- és a nagy teljesítményű automata nukleinsav szintetizátor laborunkban, amely 2 illetve 48 párhuzamos szintézis végrehajtására alkalmas. A reakció a kék nyíllal jelzett oszlopokon megy végbe, a reagens-üvegeket piros nyíl jelzi.

A korszerű nukleinsav szintézis

Laboratóriumunk a ma elérhető legmodernebb eljárással állítja elő a kívánt bázisszekvenciával rendelkező oligonukleotidokat. Az eljárás lényeges elemei: a kidolgozott foszforamidit kémia, a szilárd hordozón véghezvitt szintézis és magasfokú automatizálás. Mindehhez rendelkezésre áll egy nagyteljesítményű nukleinsav szintetizátor, és egy kisebb a speciális feladatokhoz.

 

Természetes és módosított szerkezetű oligonukleotidok

A természetes szerkezettel rendelkező oligonukleotidok alkalmazási területeit felsorolni is szinte képtelenség – ezek a molekuláris biológia régi jól bevált eszközei. Kémiai módosítások beépítésével azonban nap, mint nap új alkalmazások látnak napvilágot, elég itt példaként csak a nukleinsav jelölési technikákat, stabilizált- és konjugált molekulákat, és a különféle szerkezeti tanulmányokat említeni. Együttműködő partnerként aktívan részt veszünk ilyen új vegyületek szintézisében, új alkalmazások fejlesztésében.

 

A génkifejeződés szekvencia-szelektív gátlása

Saját kutatásaink fókuszában azok az alkalmazások állnak, amelyekben a szintetikus nukleinsav fragmenteket hatóanyagként közvetlenül az élő sejteken vagy szervezeteken alkalmazzák. Ezek a tervezett bázisszekvenciájú molekulák képesek egy-egy célzott gén kifejeződésének szelektív csillapítására. Az antiszenz és kis gátló-RNS technikát elsősorban növényi rendszereken kívánjuk alkalmazni, hogy ezáltal jól használható genomikai kutatási módszert hozzunk létre.