Széchenyi 2020 - GINOP-2.3.2-15-2016-00060

TÁJÉKOZTATÓ EURÓPAI UNIÓS TÁMOGATÁSBÓL MEGVALÓSULÓ FEJLESZTÉSRE VONATKOZÓAN

a kedvezményezettek nevei:
Szegedi Tudományegyetem
MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont

a projekt címe:
Új gyógyszer hatóanyagok és célba juttatásuk új hordozó rendszerekkel

a szerződött támogatás összege:
719 625 469 forint

a támogatás mértéke (%-ban):
100 % (719 625 469 forint)

MTA SZBK támogatás összege:
222 809 239 forint

MTA SZBK támogatás mértéke (%-ban):
100 % (222 809 239 forint)

a projekt tartalmának bemutatása:
A projekt célja olyan új gyógyszerhatóanyagok tervezése és célba juttatásuk innovatív hordozórendszerekkel, melyek lehetővé teszik a neurodegeneratív betegségek, elsősorban az Alzheimer-kór kezelését.
Korunkban a társadalom öregedésével rendkívüli problémát jelentenek az időskorban fellépő neurodegeneratív betegségek, melyek demenciához, vagy mozgásszervi zavarokhoz vezetnek, így a társadalmi kihatásai miatt a legintenzívebben kutatott területek közé tartoznak. A tervezet elsősorban a központi- és a perifériás idegrendszer progresszív károsodásával járó kórképekre fókuszál, ezen belül is az Alzheimer-kórra, mely az időskori demencia 75-80%-áért felelős. A modern szemlélet szerint az öregedési folyamatok, a genetikai háttér és környezeti okok miatt az idegsejtekben felborul a fehérjeszintézis normális folyamata, azonban kezelésük megoldatlan, mivel pl. az Alzheimer-kór gyógyszere nem bejuttatható kellő koncentrációban a hatás helyére. Óriási áttörést hozott a betegségekben kulcsszerepet játszó szigma-1 receptor (SIR) röntgen-diffrakciós szerkezetének publikálása, mely célzott és racionális gyógyszerjelölt-tervezést tesz lehetővé. Az SIR agonisták kutatása, alkalmazása, agyba történő bejuttatása áttörést eredményezhet a neurodegenerációk kezelésében.
A tervezet célja kettős:
1. Új, központi idegrendszeri hatású szigma-1 receptor agonista gyógyszerjelölt vegyületek tervezése, szerkezeti optimalizálása és farmakológiai hatásuk bizonyítása,
2. Az új gyógyszer hatóanyagok, valamint a már ismert gyógyszerek bejuttatása az agyba és idegsejtekbe új hordozórendszerek (pl.mag-héj nanorészecskék, szállító peptidek) segítségével.
Az együttműködés révén létrejön egy interdiszciplináris tudásbázis, a kutatók kritikus tömege, amely szükséges az élvonalbeli kutatási eredményekhez, továbbá egy olyan speciális műszeregyüttes, amely a legmodernebb alapkutatást, modern gyógyszertervezést és kutatást tesz lehetővé.

a projekt tervezett befejezési dátuma:
2020.12.31.

projekt azonosító száma:
GINOP-2.3.2-15-2016-00060


További információ kérhető:
Dr. Heffner Péter, pályázati irodavezető
telefonszám: +36-62-599-727